JEDITE SAMO OVO I PREPOLOVIĆETE SE: Srbi ODUŠEVLJENI ovom dijetom, tvrde da je baš ona NAJZDRAVIJA

Zdravlje

JEDITE SAMO OVO I PREPOLOVIĆETE SE: Srbi ODUŠEVLJENI ovom dijetom, tvrde da je baš ona NAJZDRAVIJA

Kupus dijeta je jedna od najpoznatijih i najdjelotvornijih dijeta! U većini slučajeva organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta sprovodi par dana i tada možemo da govorimo da se radi o blagom čišćenju organizma. Ova dijeta nije novijeg doba, već je postala popularna još 50-ih godina prošlog vijeka. Koristili su je ljudi kako bi poboljšali svoje opšte zdravlje i kao neku vrstu detoksa organizma. Takođe neki izvori tvrde da se supa od kupusa, na kojoj se ova dijeta zasniva, koristila i tokom Prvog svjetskog rata za podizanje imuniteta, piše Espreso.

Skuhati supu od sljedećeg povrća:

5 velikih glavica luka
2 zelene paprike
1 ili 2 konzerve cijelog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog)
svežanj celera
1 srednja šargarepa
velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)
po 1 kašika sljedećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Prvo je potrebno propržiti sitno isjeckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Pa nakon toga dodati svo ostalo povrće, osim kupusa. Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuhati dok povrće ne omekša. Sjeckani kupus dodajete tek kada svo ostalo povrće (i mahunarke i žitarice, ukoliko ste ih dodavali) omekša, jer je njega potrebno najkraće kuhati. Kupus se najkraće kuha kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu supu pored odličnih rezultata u vidu manjka kilograma dobiti i porciju zdravlja.

Potrudite se da koristite što manje soli tokom kuhanja supe od kupusa, a nemojte ni poslije kuhanja dodavati so. Ukoliko želite da pojačate ukus supe možete je začiniti sa nekim drugim interesantnim začinima po ukusu. Takođe, izbjegavajte da u supu dodajete povrće koje sadrži skrob, kao što je krompir ili batat, šargarepa je u redu.  Ova supa se može jesti kad god osjećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: ŠTO VIŠE JEDEŠ VIŠE ĆEŠ DA SMRŠAŠ. Uz ovu supu ide i sljedeći raspored ostalih obroka po danima.

Vrlo je bitno pridržavati se i ostatka jelovnika, jer pored supe od kupusa, u njemu se krije ključ uspjeha ove dijete. Tokom trajanja dijete nikako ne bi trebalo da jedete slatkiše, grickalice, brzu hranu, odnosno ništa što se ne nalazi u preporučenom jelovniku. Takođe, vrlo je bitno da izbjegavate alko,h.ol.na pića dok držite ovu dijetu. Kao i da sačekate najmanje 24h prije započinjanja ove dijete, ukoliko ste prije toga pili ta pića. A nakon završetka dijete, sačekajte najmanje 24h prije nego što popijete prvo alko.ho.l.no piće. Mada naša preporuka je da i nakon završetka ovog plana ishrane izbjegavate konzumaciju alk.oh.o.lnih pića ili istu svedete na minimum, kako biste održali vašu novu kilažu.

Prvi dan

Svo voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Svo povrće – količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbjegavajte boraniju, grašak, kukuruz itd. Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE. Ne zaboravite da jedete i supu. Minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite supu, voće i povrće koliko želite. NEMOJTE JESTI PEČENI KROMPIR. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebalo bi da ste 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mlijeko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mlijeko neophodnog kalcijuma. SUPA I DALJE OBAVEZNA.

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. OBAVEZNO BAR 1 TANJIR SUPE!

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno i SUPU.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno SUPU.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva izgubićete 4,5-7 kilograma. Ako ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana prije nego počnete ponovo ispočetka. Ova sedmodnevna kupus dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite. Osjećaj lakoće i dodatne energije dobar je razlog da se proba sa ovom dijetom. Inače, jako slična dijeta ovoj dijeti je GM dijeta.

-Sa kupus dijetom sam smšala 4 kg za sedam dana. Nisam se baš svega pridržavala (ne volim govedinu pa sam jela piletinu, a i za voćni dan sam jela dosta banana), ipak sam prezadovoljna. Kupus dijeta će mi ostati kao dijeta broj 1 svaki put kada se pojavi višak kilograma.

-Kupus dijeta je moja omiljena dijeta jer pored nje ne moram da brinem šta jedem i koliko jedem. Jednostavno, ako vaga kaže da sam preterala a naravno i odeća – eto mene sedam dana na supi od kupusa i – moja linija je za kratko vreme upravo onakva kakva treba da bude.

-Recept za supu od kupusa dobila sam od prijateljice pre par godina uz napomenu da će mi rešiti problem viška težine koji je nastao posle porođaja. Moram da priznam da sam bila malo skeptična, ali kupus dijeta se pokazala kao pun pogodak Svih 16 kilograma viška su jednostavno nestali posle 4 ciklusa ove dijete i konačno sam bila ona stara! Topla preporuka za kupus dijetu! novi.ba