Bol U Ramenu Može Da Bude SIMPTOM Ozbiljne Bolesti: Ako Uočite I Ove Signale Javite Se LJEKARU

Zdravlje

Bol U Ramenu Može Da Bude SIMPTOM Ozbiljne Bolesti: Ako Uočite I Ove Signale Javite Se LJEKARU

Bol je često rezultat spavanja pod čudnim uglom ili prekomjernog vježbanja, kaže NHS. Ali u nekim slučajevima, bol u ramenu može biti znak ozbiljnog stanja žučne kese, poznatog kao akutni holecistitis. Bol obično počinje kao iznenadni oštar bol u gornjoj desnoj strani stomaka (abdomena) koji se širi prema desnom ramenu.

Duboko disanje može da pogorša bol i ne nestaje u roku od nekoliko sati. Stanje se dešava kada se probavni sok koji se zove žuč zarobi u žučnoj kesi. U većini slučajeva, to se dešava zato što grudvice čvrstog materijala (kamen u žuči) blokiraju cijev koja odvodi žuč iz žučne kese. Kada kamen u žuči blokira ovu cijev, žuč se nakuplja u vašoj žučnoj kesi. Ovo izaziva iritaciju i pritisak u žučnoj kesi i može dovesti do otoka i infekcije.

Akutni holecistitis je potencijalno ozbiljan zbog rizika od komplikacija, sepsauključujući sepsu i smrt. Obično je potrebno liječiti ga u bolnici uz mirovanje, intravenske tečnosti i antibiotike. Uklanjanje žučne kese može se preporučiti u nekom trenutku nakon početnog liječenja da bi se spriječio povratak akutnog holecistitisa.

Šta je žučna kesa?

Vaša žučna kesa je mali organ u obliku kruške koji se nalazi ispod jetre u gornjem desnom dijelu stomaka. Zadatak žučne kese je da skladišti žuč – tečnost za varenje masti koju stvara jetra – i da je otpusti u tanko crijevo nakon što pojedete obrok.

Šest drugih znakova akutnog holecistitisa

visoka temperatura (groznica)
mučnina i povraćanje
znojenje
gubitak apetita
žutilo kože (žutica)
izbočina u stomaku hayat.ba