NAZIVAJU GA MEDOM, A NEMA VEZE S PČELAMA: ODLIČAN JE DODATAK I ZA PALAČINKE!

Zdravlje

NAZIVAJU GA MEDOM, A NEMA VEZE S PČELAMA: ODLIČAN JE DODATAK I ZA PALAČINKE!

Maslačak je biljka koja prekriva livade i travnjake u proljeće. Dugo se vremena smatrao beskorisnim korovom, ali danas znamo da u sebi sadrži mnogo korisnih spojeva koji blagotvorno djeluju na naš organizam. Med od maslačka nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvjetova, vode i šećera. Konzistencija mu je rjeđa od većine vrsta pravog meda, ali je izgledom i bojom sličan pčelinjem medu.

Ima iznenađujuće sličan okus kao tradicionalni med te se lako može uklopiti u vašu prehranu. Izvrsna je zamjena za med za vegane ili za one koji su alergični na pčelinji med. Odličan je dodatak tostu, kolačima, palačinkama i keksima te se može koristiti na isti način kao i med u čaju i drugim napitcima.

Branje maslačka

Branje maslačka je relativno jednostavan proces. Cvjetovi se beru tokom aprila i maja na livadama udaljenim od cesta. Toplo, sunčano i suho vrijeme idealno je za berbu cvjetova. Preporučuje se upotrijebiti ih odmah nakon berbe jer će se tako najbolje sačuvati njihova ljekovita svojstva, kaže Index.

Priprema

Za pripremu ovog slatkog sirupa će vam trebati cvjetovi maslačka, voda, šećer, limun, posuda za kuhanje, drvena kuhača za miješanje, cjedilo i gaza za procjeđivanje. hayat.ba