PLANIRATE LJETOVATI U ITALIJI? POPULARNO ODREDIŠTE KAŽNJAVA TURISTE OD 68 DO 275 EURA, EVO ZBOG ČEGA

Region

PLANIRATE LJETOVATI U ITALIJI? POPULARNO ODREDIŠTE KAŽNJAVA TURISTE OD 68 DO 275 EURA, EVO ZBOG ČEGA

Mnogi ljudi odmor u Italiji povezuju s ljetom, suncem, dobrom hranom i ludim provodom. Ipak, kako prenosi online platforma Travelbook, putnici u Italiju moraju biti oprezni, barem u malom ribarskom mjestu u blizini lučkog grada Genove. Govorimo o slikovitoj zajednici Portofino od 400 stanovnika.

Mirno mjesto dospjelo je na naslovnice zbog pravila koje se na prvi pogled čini čudnim. Tamo bi trebalo službeno zabraniti turistima da se zaustavljaju u tom mjestu. Rečeno je da je strogu uredbu osobno potpisao gradonačelnik Matteo Viacava malo prije Uskrsa.

Riječ je o takozvanoj mjeri reguliranja protoka turista. Svakog proljeća u Portofinu dolazi do velikih gužvi. Da bi se kaotična situacija stavila pod kontrolu morale su intervenirati italijanske vlasti. Jednostavnim jezikom to znači da je posjetiteljima od tada dopušteno šetati posebno posjećenim mjestima u Portofinu, ali im je zabranjeno zaustavljanje. U gradiću su čak proglašene takozvane “crvene zone”.

Popularno ribarsko mjesto središte je putnika s kruzera i dnevnih izletnika. Posebno su pogođeni ljubitelji selfija i ležerni šetači: Od sada više neće biti dovoljno vremena ni za kratku fotografiju na centralnom trgu ili u nekoj od uskih ulica!

Odgovorni u ribarskom mjestu ovakav oštar pristup pravdaju sigurnosnim problemima. Time se smanjuju prepreke i potencijalne opasnosti koje neizbježno dolaze s velikim gužvama. Od 7.30 do 18 sati idilični Portofino podijeljen je na “Crvene zone”. Onoga ko se ogluši o rigorozne propise i vodi se svojom željom čeka ga kazna od 68 (oko 133 KM) do 275 eura (oko 538 KM).

“Izvanredno stanje” uključujući “crvene zone” trebalo bi vrijediti najmanje do sredine oktobra, piše Fenix-magazin. Za sve turiste u Portofinu moto je: Nema zaustavljanja! hayat.ba