NJEN OSMIJEH ĆE VAS OBORITI S NOGU, A NJENA ŽIVOTNA PRIČA RASPLAKATI! ZEMIRA SE BORILA VIŠE PUTA S NAJGOROM BOLEŠĆU: ALI, BIRAM ŽIVOT

Region

NJEN OSMIJEH ĆE VAS OBORITI S NOGU, A NJENA ŽIVOTNA PRIČA RASPLAKATI! ZEMIRA SE BORILA VIŠE PUTA S NAJGOROM BOLEŠĆU: ALI, BIRAM ŽIVOT

‘Samo da mi je da se kući vratim ranije… hladne vode sa Romanije’. Uz ove stihove omiljene pjesme, Zemira Mujičić iz Žepča je preboljela teške životne bitke. Njen osmijeh, kojeg ne skida s lica, sigurno vrijedi milion dolara i oborit će vas s nogu.

A ova majka i supruga imala je više razloga za tugu, ali kako kaže, osmijeh ne da nikome, uprkos teškim životnim bitkama. Ona bira život jer nije još se nagledala svih ljepota na ovom dunjaluku.

– Ja biram život, birajte ga i vi – poručila je ona nešto ranije u Hayatovoj emisiji ‘Naši ljudi’.

Ona se prisjetila teške 2016. godine, kada je doživjela srčani udar, te joj je lijeva komora srca bila skoro u potpunosti zatvorena. Nešto kasnije, saznaje tešku istinu – ima maligne tvorevine u predjelu grudi.

– Preporučujem djevojkama i ženama da idu na preglede. Ne boli, to je nešto nužno. Dobila sam od doktora strašnu vijest, da oni meni mogu da sjeckaju grudi, ali da bi se to vratilo za godinu dana. Dali su mi dvije solucije: mogli su mi pomalo sjeckati ili da mi odstrane obje dojke – ispričala je Zemira.

Njen dodatni problem je bio jer je srčani bolesnik. Blagi šok je doživjela, uprkos tome jer je i njena majka onkološki pacijent, te je znala da postoji mogućnost da i ona to postane. Upravo je to razlog jer je išla redovno na kontrole.

 

– Vjera u Boga mi je dala snagu da mogu dalje i da ništa nije slučajno. Bog nam daje iskušenja, a kakvi ćemo biti, do nas je – napominje ona.

Amputacija i prihvatanje sebe u drugačijem obliku nije nimalo laka, posebno za žene, kaže Zemira. Ali, uz porodicu i prijatelje, bilo joj je lakše.

– Ako imamo volju, snagu i podršku, možemo pobijediti sve – poručila je ona.

Nažalost, nakon amputacije, stiže novi zdravstveni problem.

– Imala sam zatim rak grlića maternice. Ali, ljudi su to odradili, sredili i meni je sada dobro, hvala Bogu – kaže ona iskreno.

Kako kaže, najljepše se smiju oni koji su oboljeli od raka. Ali, ona ima želju da vidi ljepote dunjaluka: želi gledati djecu, planine, sunce, ali i pomoći ženama koje će tek proći što je ona u prošlosti.

A kada joj je najteže, ona zapjeva pa i igra, ako može. Omiljena pjesma joj je ‘Romanija’ od Halida Bešlića. Upravo je tu pjesmu prvu tražila da čuje nakon teške operacije u bolnici. hayat.ba