KAKO PREPOZNATI “TIHE” SIMPTOME PODMUKLE BOLESTI? Napada pluća, a JAK BOL u ovom dijelu tijela ukazuje NA NJU – HITNO LJEKARU

Zdravlje

KAKO PREPOZNATI “TIHE” SIMPTOME PODMUKLE BOLESTI? Napada pluća, a JAK BOL u ovom dijelu tijela ukazuje NA NJU – HITNO LJEKARU

Važno je da slušamo signale koje nam telo šalje, jer tada možemo pravovremeno da delujemo i spriječimo različite bolesti da napreduju. Pored odlaska kod ljekara, tek kada primijetimo da nešto nije u redu, na prvom mjestu se nalazi preventiva, redovni pregledi i skrining, kada je riječ o podmukloj bolesti – kanceru.

Da li ste znali da bol u ramenu takođe može da bude znak ove opake bolesti? Prema “Cancer Research UK”, veoma retka vrsta raka pluća, poznata kao Pancoast tumor, izaziva jak bol u ramenu. Pancoast tumor karakteristično zahvata gornje delove pluća, najčešće prva tri rebra. Bol takođe može da se kreće niz ruku ili uz glavu i vrat. Tumor raste na vrhu pluća i često pritiska nerv koji ide od vrata do te strane lica.

Ostali simptomi uključuju spuštenost ili slabost jednog kapka, kao i prisustvo male zjenice u oku. Liječenje zavisi od veličine i položaja karcinoma, kao i od opšteg zdravlja pacijenta. Hemoterapija i radioterapija se mogu koristiti za smanjenje tumora, kao i ako se rak proširio. Ali rano uočavanje je mnogo važnije jer može da omogući lekarima da zaustave bolest prije nego što se proširi na druge dijelove tijela.

Neki od ostalih simptoma Pancoast tumora su:

-uporan kašalj
-iskašljavanje krvi
-uporni nedostatak daha
-neobjašnjivi umor i gubitak težine
-bol ili bol pri disanju ili kašljanju

Takođe, pušenje je povezano sa ovom vrstom raka, ali je takođe najčešći uzrok kanecra pluća kod ljudi koji ne puše. Prosječna starost pacijenata sa ovom dijagnozom je 71 godina, a veoma rijetko se dešava da obole mlađi od 20. Ukoliko ste aktivan pušač, razmislite da ostavite cigarete. Ako ne možete sami, potražite pomoć ljekara i stručnjaka. (MONDO)