ZAŠTO BI TREBALI STAVLJATI OBIČNU SOL U ODVOD PREKO NOĆI?

Zanimljivosti

ZAŠTO BI TREBALI STAVLJATI OBIČNU SOL U ODVOD PREKO NOĆI?

Prema statističkim podacima, devet posto ljudi suočilo se sa začepljenim odvodom u sudoperu. Čak 15 posto osoba ima problema s popravkom začepljenih odvoda. Većina domaćinstava u svojim kuhinjama ima sastojak koji može pomoći sa rješavanjem problema začepljenog odvoda – sol.

Kao dio redovnog održavanja vodovodnih instalacija, sol može pomoći u izbjegavanju ozbiljnih problema s cijevima u budućnosti. Poznato je da sol otapa masti i ulja. Ako imate začepljen odvod, ulijte pola šoljice soli u odvod, a zatim dodajte šoljicu sirćeta i sode bikarbone. Međutim, ako postoji jako začepljenje duboko u vodovodu, u tom slučaju najučinkovitije rješenje je angažman vodoinstalatera koji će za začepljene upotrijebiti profesionalnu opremu.

Profesionalne metode čišćenja odvoda ne zahtijevaju nikakve hemikalije i najbolja su dugoročna rješenja za teške začepljenja koja sami ne može ukloniti.

Problem voćnih mušica

Na vlažnim mjestima s puno hrane žive voćne mušice. Odvodi su mjesto gdje se često skupljaju. U odvod stavite mješavinu soli, sode bikarbone i sirćeta te ostavite da djeluje preko noći. Ujutro zalijte kipućom vodom.

Sol može omekšati tvrdu vodu

Tvrda voda ostavlja naslage koje je teško očistiti, a najvidljivije su na česmi. Osim toga, to šteti i cijevima, jer ih je vrlo teško očistiti. Tvrda voda je voda koja ima visok sadržaj minerala. Nastaje kada voda procuri kroz naslage krečnjaka, krede ili gipsa, koje se uglavnom sastoje od kalcijumovih i magnezijum karbonata, bikarbonata i sulfata.

Rješenje bi moglo biti da stavite malo soli u odvod i ostavite da odstoji preko noći. Na taj način možete produžiti vijek trajanja kuhinjske i opreme u toaletu. hayat.ba