NEVEROVATNO – UZ OBALU ŠVEDSKE UOČEN NESVAKIDAŠNJI ŠPIJUN! Ime dobio po Vladimiru Putinu, trenirala ga ruska vojska?

Region

NEVEROVATNO – UZ OBALU ŠVEDSKE UOČEN NESVAKIDAŠNJI ŠPIJUN! Ime dobio po Vladimiru Putinu, trenirala ga ruska vojska?

Organizacija posvećena praćenju kita beluga saopštila je da je kod obala Švedske uočen navodni bivši ruski kit špijun. Ovaj kit, koji je dobio ime Hvaldimir, prvi put je primećen 2019. godine kod obale Norveške. Na sebi je imao misteriozni pojas.

Godine je proveo putujući polako ka jugu od krajnjeg severa Norveške, međutim u poslednjih nekoliko meseci je ubrzao svoje kretanje iz za sada nepoznatih razloga. Inače, pitomi kit beluga prvi put se približio norveškim čamcima u blizini ostrva Ingoja pre četiri godine. Ostrvo je udaljeno 415 kilometra od Murmanska, gde se nalazi sedište ruske Severne flote. Otkriven je kako nosi pojas sa GoPro nosačem za kameru i kopče sa natpisom “Oprema Sankt Peterburga”.

Kad je kit prvi put uočen norveška domaća obaveštajna agencija sprovela je istragu. Kasnije su za bbc izjavili da je kita verovatno obučavala ruska vojska. Kit je od tada postao poznat lokalno kao Hvaldimir, po norveškoj reči hval koja znači kit i po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Rusija se nikada zvanično nije pozabavila tvrdnjom da je Hvaldimira obučavala ruska vojska. Ranije je negirano postojanje bilo kakvih programa kojima se pokušavaju obučiti morski sisari kao špijuni. Ali govoreći 2019. godine, ruski rezervni pukovnik, pukovnik Viktor Baranets, rekao je: “Ako bismo koristili ovu životinju za špijuniranje, da li zaista mislite da bismo priložili broj mobilnog telefona uz poruku – molimo vas, pozovite ovaj broj?”.

Morski biolog iz kompanije “OneWhale”, Sebastijan Strand, rekao je za agenciju AFP da bi moglo da bude više razloga za nedavnu promenu kretanja kitova. Jedan od njih može da bude da traži partnera, a drugi je da se oseća usamljeno. (MONDO)