DA LI STE ZNALI? Biljka koja liječi hrkanje…

Zanimljivosti

DA LI STE ZNALI? Biljka koja liječi hrkanje…

Bromelija ili popularno u narodu nazvana guzmanija je biljka koja je idealna za spavaću sobu, jer pročišćava zrak Bromelija ili popularno u narodu nazvana guzmanija je biljka koja je idealna za spavaću sobu, jer pročišćava zrak. U pitanju je biljka koja potječe iz Južne Amerike i može da poraste i do pola metra.

Idealna je za zatvorene prostore i ne voli direktno izlaganje sunčevoj svjetlosti. Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Bitno je da je redovno zalijevate, a vodu koja se sakuplja u posudi redovno praznite.

NASA je provela naučnu studiju koja pokazuje da prisustvo određene biljke u spavaćoj sobi značajno smanjuje hrkanje i podstiče dobar san, piše Siteforeverything. U pitanju je upravo ova biljka, koja se pokazala i kao efikasna u borbi protiv hrkanja, a osim toga i pročišćava zrak u zatvorenom prostoru.

Razlog je jednostavan: biljka ananasa proizvodi mnogo više kisika od drugih i samim tim poboljšava kvalitet noćnog okruženja. Kisik, naravno, obavlja veoma bitnu funkciju na koju često i zaboravljamo, a to je da otvara dišne puteve i garantira pravilan prolaz zraka u nosu i grlu. Izvor: Avaz