TINEJDŽER PRETUKAO I SIL*VAO NASTAVNICU: Njegova odbrana na sudu je sve ŠOKIRALA…

Uncategorized

TINEJDŽER PRETUKAO I SIL*VAO NASTAVNICU: Njegova odbrana na sudu je sve ŠOKIRALA…

Džonatan Martinez Garsija (17) služiće najmanje 16 godina od 40-godišnje zatvorske kazne nakon što je u junu proglašen krivim za podli napad na svoju bivšu nastavnicu u srednjoj školi Eldorado u aprilu 2022.Skoro dve godine nakon napada, uznemirujući snimci do kojih je došao 8 Njuz Nau prikazuju događaje iz dana koji je promenio život jednoj učiteljici.

Na snimku nadzora iz srednje škole, vidi se Martinez Garsija, tada star 16 godina, kako luta hodnicima u oko 13 časova 7. aprila 2022. godine. Pokušava da otvori vrata učionice blizu kraja hodnika, ali ne uspeva i počinje da odlazi. Iznenada, njegova učiteljica koja je identifikovana samo kao Sade izbacuje glavu iz sobe, a Martinez Garsija se brzo okreće i prilazi učionici.

Snimak se zatim preseca, a potom se vidi tinejdžer koji se bori sa svojom učiteljicom pre nego što je nasilno odvuče nazad u učionicu. Video se odjednom premotava na 15.05 časova, skoro sat i po nakon što je tinejdžer krenuo u napad, izlazeći iz učionice pognute glave.

Zatim se na videu vidi snimak kamere koju policajci imaju na svojim uniformama, a na kojem se vidi kako školski policajac nakon dojave o incidentu koji se dogodio ranije tog dana, traga za osumnjičenim Džonatanom Martinezu.

– Mislim da vidim osumnjičenog, trenutno je ispred svoje kuće – čuje preko radija policajac, koji je na kraju uhapsio Martineza Garsiju.

Tinejdžer je sedeo u zatamnjenom vozilu, a onda mu je policajac prišao.

– Hej, ugasi auto, ugasi auto, Džonatan izlazi iz napolje. Znaš li što sam ovde? – rekao je policajac.

Na snimku se potom vidi Džonatan koji je u tom trenutku bio preobučen u uniformu svoje srednje škole, izlazi iz automobila i mirno kaže “Ne” pre nego što se video završava.

Tokom izricanja presude u junu 2023. godine, težina njegovih dela otkrivena je nakon što je njegova učiteljica dala mučnu izjavu dok je Martinez Garsija viđena kako se smeje tokom saslušanja.

– Od kada se to dogodilo, nije bilo noći da nisam sanjala napad. Probudila bih se na novom mestu i položaju svaki put znajući da će on samo odvući moje skoro beživotno telo u drugi deo učionice da uradi šta god želi sa mojim telom, dok ležim u nesvesti – rekla je Sade.

Kako je dalje objasnila, Džonatan ju je krvnički pretukao, toliko da ona nije mogla da se brani. Sade je rekla policiji da je kad je došla k sebi pitala Džonatana zašto ju je napao, a on je uz jeziv osmeh odgovorio da “ne voli nastavnike, pa se ovako sveti”

Tinejdžer je tada počeo da je guši, a ona je pala u nesvest. Kada se probudila, pantalone i donji veš su joj bili spušteni dok ju je on polivao tečnošću. Istražitelji su otkrili da je Džonatan rekao Sade da će “nešto zapaliti” pre nego što je prevrnuo tešku policu za knjige i seo na nju dok je pokušao da joj preseče zglobove.

– Bila sam slomljena do smrti – objasnila je.

Garsija se ranije izjasnio krivim za pokušaj ubistva, zlostavljanje uz upotrebu smrtonosnog oružja koje je rezultiralo značajnim telesnim povredama i pokušaj seksualnog napada. Tinejdžer je tvrdio da mu se “pomračilo” tokom napada, ali je kasnije rekao policiji da je silovao svoju učiteljicu i setio se pokušaja da je zadavi.

– Žalim zbog onoga što sam uradio. Takođe se kajem zbog stvari koje je trebalo da uradim, ali nisam uradio – rekao je Martinez na sudu u junu.

Iako se izvinio, njegov advokat je tvrdio da je lek za astmu koji je uzimao pod nazivom “Singulair”, takođe poznat kao “Montelukast”, izazvao ozbiljne promene raspoloženja i zablude i da je u fokusu brojnih tužbi zbog ozbiljnih problema sa mentalnim zdravljem koje su korisnici imali.

– Nije imao ništa drugo osim što je bio savršeno dete puno ljubavi – tvrdio je na sudu njegov advokat, javni branilac Tajler Gaston.

Sudija Ketlin Dilejni nije to prihvatila i osudila je tinejdžera na 40 godina zatvora. (blic.rs)