LJEKARI TVRDE: Ako se jedu često, ove namirnice mogu da naruše zdravlje jetre

Zdravlje

Da bi naše tijelo bilo zdravo, neophodno je da se pravilno hranimo. Prema nedavnim istraživanjima, sve više ljudi ima neko oštećenje jetre
Određena hrana može da ima izuzetno negativan uticaj na najvažniji organ u našem tijelu, a da toga nismo ni svjesni. Evo koje namirnice je poželjno izbjegavati ili barem smanjiti njihovu konzumaciju:

Sokovi sa puno šećera
Alkohol nije jedino piće koje može da naruši zdravlje vašeg jetre. Prema riječima ljekara Iana Breta, sokovi sa puno šećera, takođe mogu da utiču na jetru.

“U malim dozama, šećer povoljno djeluje na rad tankog crijeva, međutim u velikim dozama, nedavna istraživanja su pokazala, da dovodi do neželjenih efekata po jetru.”

– Pomfrit je bogat zasićenim mastima, a ishrana bogata zasićenim mastima dovodi do povećane rezistencije masti u jetri, kao i povećane vrijednosti insulina – objašnjava doktorka Lin Poston.

Ulja
– Nisu sva ulja jednaka. Biljno ulje, koje sadrži omega-6 masne kiseline, brže oksidira kuhanjem i doprinosi oštećenju jetre. Međutim, to ne znači da morate da se potpuno odreknete upotrebe ulja, već da pametnije birate. Najbolji izbor je kokosovo ulje – objašnjava Erika Džejms, nutricionista.

Prerađeno meso
Ako ste zabrinuti za zdravlje jetre, dobro razmislite pre nego što pojedete sendvič sa suhomesnatim proizvodima.

“Prerađeni, suhomesnati proizvodi su skriven izvor natrijuma”, kaže sertifikovani savetnik za ishranu Džon Favkes. On objašnjava da prekomjerni unos natrijuma može prouzrokovati neravnotežu u odnosima tečnosti u našem tijelu, što „jetri otežava efikasno filtriranje“, a može izazvati i ozbiljnije probleme sa jetrom.

Bijeli hljeb
– Rafinisanim ugljenim hidratima nedostaju vlakna, a to dovodi do skokova glukoze u krvi, zatim do oslobađanja insulina, praćenog naslagama masti na i oko jetre – kaže Favkes. Hleb od cijelog zrna je mnogo bolja opcija.(novi.ba)