DA LI SMIJEMO DA POJEDEMO PLJESKAVICU AKO IMAMO VISOK PRITISAK ILI HOLESTEROL? Dr Arsen konačno otkrio svima!

Zdravlje

Kardiolog dr Arsen Ristić gostovao je na Prvoj i pričao o ishrani koja je važna u prevenciji jednog od najčešćih zdravstvenih problema.

Povišen holesterol nema simptome ali je jedan od najbitnijih faktora za kardiovaskularni rizik koji su zapravo popravljivi uz izmjene u načinu života kao što je zdrava ishrana, kaže kardiolog dr Ristić. Loš balans u ishrani značajno povećava kardiovaskularni rizik, uticaće na vrijednost holesterola ali i kalcijuma nataloženog u krvnim sudovima.

“Hrana i pomoćna ljekovita sredstva utiču na te nivoe. Brza hrana, velika količina masnoće, obrađenog šećera, bez vlakana i nezasićenih masnih kiselina, to je ono što vodi većinu populacije u problem. Više od dvije trećine naših pacijenata ima povišen holesterol”, rekao je on.

Voditelj Filip Čukanović prokomentarisao je sočno meso sa roštilja, pušteno u programu uz izjavu kardiologa, a dr Ristić je rekao da ono nije problem kada se njime samo počastimo.

“Eto, to je taj dio ishrane, nije važno šta jedete kao izuzetak, jednom u dvije sedmice ili mjesec dana. Već ono što jedete svakog dana, na dnevnom nivou obroka mora postojati balans. Ishrana se postavlja tako da nivo masnoće u krvi bude adekvatan ciljnim vrednostima”, rekao je on.

“Jedite namirnice koje imaju nezasićene masne kiseline, koje su bogate vlaknima, koje nemaju mnogo masnoće i šećera i obavezno riba neka se nađe na trpezi dva puta nedeljno. Jedite nešto što vam neće podići nivo triglicerida i holesterola, jer mi nekada popravimo pacijentu holesterol, ali ne i druge frakcije masnoća u krvi koje učestvuju u nastanku rizika”, rekao je on.

Kardiolog je ponovio da je ovaj problem popravljiv.

“Sve što je popravljivo, a mnogi parametri kardiovaskularnog rizika jesu, nešto je čime moramo aktivno da se bavimo. Ako imate u toku nedelje period kada ne unosite masnu hranu, naravno da je to korisno za redukciju rizika”, zaključio je dr Ristić. (narodnjaci.net/novi.ba)