SVI OVO IGNORIŠU, A NE BI SMJELI NIKAKO: Simptomi koje ne možemo lako prepoznati, a ukazuju na TIHOG UBICU!

Zdravlje

Najteža i najbolnija vrsta raka je rak želuca. Simptomi koji se pojavljuju kod ovog oboljenja nisu praćeni bolom i teško ih prepoznati. Upravo zbog ovoga ljudi ih često zanemaruju i ne mogu na vrijeme da se izliječe. Ova vrsta tumora posebno zahvata određene grupe ljudi, kao što su:

– osobe starije od 50 godina
– osobe koje godinama puše cigarete
– više se javlja kod muškaraca, nego kod žena
– osobe sa genetskom perdispozicijom za ovu vrstu bolesti.

Kao glavni uzročnik koji dovodi do pojave ovog oboljenja smatra se infekcija bakterijom Helicobactery pylori, naročito ako traje duži vremenski period. Do razvoja ove bakterije dolazi ako konzumiramo previše slanu i nezdravu hranu, veće količine mesa, te mnogo alkohola, a pored svega ste i fizički nekativni.

Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih pretraga krvi, endoskopske pretrage (gastroskopija), biopsije, kompjutorizirane tomografije ili ultrazvuka. Prognoza bolesti zavisi o stadiju bolesti. Ukoliko se bolest otkrije u uznapredovaloj fazi, dugogodišnje preživljavanje je loše.

Veoma je bitno da znamo prepoznati simptome koji nam ukazuju na ovu bolest, te je preporučljivo da dobro zapamtite o kojim simptomima je riječ, kako biste mogli i na vrijeme da otkrijete teško oboljenje

U početku bolesti gotovo da i nema simptoma te savjetuje se da ako uočite jedan ili više sljedećih znakova da posjetite liječnika. U ranom stadiju bolesti bolesnike obično muče netipične tegobe koje traju duže vrijeme, ali nisu toliko izražene da bi posjetili liječnika. Obično se javljaju:

– neodređene tegobe u gornjem dijelu trbuha
– osjećaj težine ili punoće nakon obroka
– lagane mučnine i povremena povraćanja
– gubitak apetita

Oko 25% bolesnika ima tegobe slične onima kod bolesnika s ulkusnom bolesti. U kasnijoj fazi bolesti bolesnici gube na težini, neki mogu napipati tumorsku masu gornjem dijelu trbuha, što je izrazito loš znak, dolazi do mučnina i povraćanja ili problema s gutanjem. U uznapredovaloj fazi može se javiti povraćanje krvi, krv u stolici i anemija zbog skrivenog gubitka krvi. U nekim slučajevima prvi znaci bolesti nastaju zbog pojave metastaza u različitim organima (žutica, bolovi u kostima, otežano disanje, tegobe zbog metastaza u mozgu ili ginekološke tegobe zbog metastaza u jajnike). (narodnjaci.net/novi.ba)