Kako će turisti na ljeto moći u Hrvatsku?

Region

Ministarstvo turizma i sporta zatražilo je da turistički radnici budu vakcinisani prioritetno u maju, dolaskom svih novih vakcina, kako bi se turisti osjećali što sigurnije

Hrvatska je otvorena za turiste koji imaju negativan (PCR) test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU ili potvrdu da su u posljednja tri mjeseca preboljeli koronavirus ili da je prošlo 14 dana od vakcinisanja drugom dozom vakcine, a ta pravila važiće i tokom ljetne sezone, rečeno je u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske.

Ministarstvo turizma i sporta zatražilo je da turistički radnici budu vakcinisani prioritetno u maju, dolaskom svih novih vakcina, kako bi se turisti osjećali što sigurnije, rečeno je portalu “Index.hr” u ovom ministarstvu.

Prema anketi koju je Ministarstvo sprovelo, 70 posto turističkih radnika želi da bude vakcinisano. U Ministarstvu turizma navode i da se radi na tome da se osiguraju mobilni timovi za vakcinisanje turista.

– Bitno je da je Hrvatska otvorena za turiste, da nam mogu ući turisti koji su zdravi i da oni potom mogu sigurno boraviti u smještajnim objektima te da im omogućimo da znaju gdje se mogu testirati za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički radnici vakcinisani – naveli su u ovom Ministarstvu.

Portal navodi da je 6.500 objekata privatnog smještaja već zatražilo oznaku o bezbjednom boravku (Safe stay in Croatia), a ministar turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nedavno su predstavili ovaj projekat, veb platformu putem koje svi zainteresovani mogu naći informacije o čemu je riječ, preuzeti bezbjednosne oznake i ostaviti svoje utiske.

Da bi dobili tu oznaku, moraju ispunjavati kriterijume, među kojima je i onaj da se od privatnih iznajmljivača traži da gostima daju sigurnosni komplet koji se sastoji od rukavica, maske i dezinficijensa. Ministarstvo turizma propisuje da taj komplet može biti naplaćen, ali ne mora.

Inspektori će, navode u Ministarstvu, izlaziti na teren i po zaprimljenim prijavama, a odlaziće i u nenajavljeni nadzor. (narodnjaci.net/Avaz.ba/cazin.net)