BORBA S PANDEMIJOM: Njemačka pred potpunim “zaključavanjem”?!

Region

BORBA S PANDEMIJOM: Njemačka pred potpunim “zaključavanjem”?!

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) podržava zahtjev za “brzim i jednoličnim zaključavanjem” za cijelu zemlju radi smanjenja broja koronskih infekcija i poziva na jedinstven pristup saveznih država, piše Bild.

Svaki zahtjev za “kratkim, jednoličnim” zaključavanjem dobar je, rekla je zamjenica glasnogovornice vlade Ulrike Demmer u srijedu u Berlinu.

“Raznolikost usvojenih pravila (od regije do regije) trenutno ne doprinosi sigurnosti i prihvaćanju”, rekla je Demmer.

No, po svemu sudeći još nema konsenzusa za takvu odluku. Barem za sada. Šefovi saveznih vlada žele se ponovno savjetovati u ponedjeljak.

Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet (CDU) pozvao je na “zaključavanje” u periodu od dvije do tri sedmice, s oštrijim mjerama zaštite sve dok nacionalna incidenca ne padne ispod 100. U srijedu je Institut Robert Koch izvijestio o incidenciji od 110,1, ali je istaknuo da tokom uskrsnih dana nije zabilježeno puno podataka.

Ulrike Demmer kazala je da o trenutnoj situaciju najbolje svjedoči broj zauzetih kreveta za intenzivnoj njezi. I da se taj broj penje previše i prebrzo.

Šef CSU-a i bavarski premijer Markus Söder danas je u “Morgenmagazinu” ARD-a i ZDF-a potvrdio da je za jedinstveno zaključavanje u Njemačkoj, ali… Naglasio je da bi kratko i dosljedno zaključavanje imalo smisla samo ako bi svi sudjelovali, prenosi FAZ.

“Međutim, nema podrške za kratko i teško zaključavanje, posebno među zemljama predvođenim SPD-om, a i neke savezne država gdje je CDU na vlasti također nisu voljne to učiniti”.

Sljedeće konsultacije kancelarke Merkel s čelnicima saveznih država planirane su za ponedjeljak. Hoće li do tada Merkel osigurati podršku za “teški lockdown”, ostaje da vidimo.

Čelnik CDU-a i premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet tražio je da se taj sastanak Merkel s premijerima saveznih država održi do kraja ove sedmice, taj prijedlog po svemu sudeći nije prihvaćen. (narodnjaci.net/fokus.ba)