MLADO LIŠĆE BILJKE KOJE IMA NA “SVAKOM ĆOŠKU” JE ČUDO ZA BUBREGE! Travar Momčilo ga sam bere i ovako priprema čaj!

Zdravlje

Breza je biljka koja se smatra simbolom ruskog prostranstva, u narodu važi i za moćan prirodni lijek protiv urinarnih infekcija, problema s bubrezima, reumatizma i drugih boljki.

Narodni travar Momčilo Antonijević objasnio je kako se koriste različiti dijelovi breze.

“U Beogradu je već izlistala breza, za razliku od drugih dijelova Srbije, sasvim mlado lišće breze je posebno ljekovito, odlično je za sve koji imaju problem sa bubrezima. Najbolji biljni lijek protiv kamena i pijeska, najprije deluje diuretično pa alkalizuje mokraću, kamenje se lakše izbaci. Svi biljni lekovi zahtevaju oprez, ako imate veliki kamen potreban je nadzor stručnjaka, ali ako imate manje kamenje ili pijesak breza je idealna”, rekao je on.

Čisti čaj od mladih listova breze je izuzetno ljekovit, a ako želite sami da berete lišće, važno je da to radite na ekološki čistom području i nikada da ne oberete više od četvrtine lišća jednog stabla, da ne biste ugrozili biljku. Antonijević je podijelio i recept za čaj.

“Osušimo mlado lišće, četiri supene kašike lišća usitnimo, prelijemo sa litar i po hladne vode i dodamo ‘na vrh noža’ sode bikarbone koja će podstaći delovanje. Pustimo da provri, neka vri pet minuta i onda ostavimo da stoji 20 minuta do pola sata, procijedimo i popijemo u toku dana”, rekao je on.

Kura za čišćenje bubrega brezovim čajem traje mjesec dana, i Antonijević podvlači da u pitanju jeste velika količina čaja, ali da daje fantastične rezultate ako smo uporni i pridžavamo se preporučene količine.

“I kora breze se koristi, gotovo svi dijelovi su i jestivi, a od kore se u Rusiji i Finskoj dobija katran koji ima izuzetno antiseptično djelovanje, a koristi se i protiv bradavica, ekcema, psorijaze… Pupoljci sadrže vrstu alkohola koja je ljekovita, koriste se za organe za mokrenje ali i jačanje cjelokupnog organizma”, rekao je on. (narodnjaci.net/Mondo.rs)