Nevrijeme sa snijegom i olujnim vjetrom pogodilo Hrvatsku, otoci odsječeni od kopna!

Region

Zbog orkanske bure, za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a zbog loših vremenskih uvjeta, u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom, a naročito na Jadranu i s izraženijim pljuskovima s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za utorak, a prognostičari su izdali narandžasto upozorenje za područje riječke, zapadne obale Istre, Kvarnera te crveno upozorenje za Velebitski kanal.

Lika se već u ranim jutarnjim satima utorka dobro zabijelila. Kamere HAK-a prikazuju snijeg koji pada sve od Male Kapele pa preko Gospića i Sv. Roka.

U gorju se očekuje naglo zahlađenje i između 20 i 40 centimetara snijega. Nešto malo snijega bit će i u nizinama, a snijega, nošenog burom, može biti na sjevernom Jadranu.

Na Jadranu puše jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, a u Dalmaciji jako do olujno jugo. U ostatku zemlje očekuje se jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar.

Za danas je za cijelu Hrvatsku, izuzev istoka zemlje, oglašen meteoalarm. Za većinu zemlje proglašen je žuti meteoalarm zbog vjetra, kiše, grmljavine, a u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje i zbog snijega i leda.

Za riječku regiju i Kvarner, gdje se mjestimice očekuje olujna bura s udarima do 145 km/h, izdano je narančasto upozorenje. Najviši, crveni stupanj upozorenja proglašen je za podvelebitsko područje gdje su mogući udari bure do 150 km/h. (narodnjaci.net/fokus.ba)