Koja ste krvna grupa? Evo šta trebate jesti da budete zdravi i mršavi: Kompletan vodič i jelovnik!

Zdravlje

Koja ste krvna grupa? Evo šta trebate jesti da budete zdravi i mršavi: Kompletan vodič i jelovnik!

Prehrana po krvnim grupama prisutna je već više od trideset godina. Uvriježeno je mišljenje pobornika ove prehrane da ona pomaže uzimanju više hranjivih tvari iz namirnica, odnosno da prehrana po krvnim grupama itekako poboljšava i zdravlje i formu.

Krvna grupa A:

Zbog niske razine klorovodične kiseline i crijevne alkalne fosfataze, osobe s krvnom grupom A trebale bi uzimati više hranjivih tvari iz ugljikohidrata. Međutim, metabolizam ovih ljudi teže prerađuje proteine i masnoće životinjskog podrijetla. Soja, razne žitarice i povrće trebali bi konzumirati tijekom cijeloga dana. Alkalno voće, jabuke, datulje, šumske bobice i slično također su vrlo poželjne. Hranu ne bi trebalo pretjerano termički obrađivati.

Jeste li čuli za ‘pravilo 5 sekundi’? Dokazano je da djeluje.

Izbjegavati bi trebalo preskakanje obroka, ali i voće poput manga, papaje i naranči, jer negativno utječu na probavni sustav. Mliječni prizvodi izazivaju inzulinske reakcije u tijelu, pa bi i s tim bilo dobro pripaziti.

Krvna grupa B:

Za razliku od prethodnih, osobe s krvnom grupom B fleksibilnije su u prehrani. Mogu probavljati i hranu biljnoga i životinjskoga podrijetla podjednako dobro. Međutim, važno je voditi računa o ravnoteži, zato što proizvode mnogo hormona kortizola kad se nalaze u stresnim situacijama.

Crveno meso, zeleno povrće, jaja i mliječni proizvodi snižene masnoće preporučavaju se za konzumaciju osobama s krvnom grupom B. S druge strane, trebali bi izbjegavati piletinu, pšenicu, kukuruz, leću, rajčice, kikiriki i sjemenke suncokreta, zato što ove namirnice utječu na metaboličke procese u tijelu, koji mogu proizvesti vrtoglavicu, zadržavanje vode i hiperglikemiju.

Krvna grupa AB:

Iznimno rijetka krvna grupa, kao što joj i ime kaže, kombinacija je krvne grupe A i B. Zato ima nisku želučanu kiselinu, ali dobro prerađuje namirnice životinjskoga podrijetla. Jesti bi trebali ribu, naročito lososa, sardine i tunu, potom jaja, tofu, povrće i mliječne kulture poput kefira i jogurta.

S druge strane, trebali bi izbjegavati kavu i alkoholna pića, naročito u stresnim situacijama. Na želudac im teško padaju i dimljeni i suhomesnati proizvodi. Trebali bi jesti manje obroke, ali češće, kako bi se postigla ravnoteža inzulina u krvi. Ne preporuča se miješanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku.

Krvna grupa 0:

Dobro probavljanje masnoća i bjelančevina karakteristično je za ovu krvnu grupu. Međutim, jednostavni ugljikohidrati kod ovih osoba pretvaraju se u masne naslage, koje mogu utjecati na imunološki sustav, ali i dovesti do pojave neželjenih upala u tijelu.

Nemasna govedina, janjetina, puretina i piletina preporuča se za konzumaciju osobama koje imaju krvnu grupu 0. Ribe i morski plodovi, kao i alge za proizvodnju hormona u tijelu također su preporučljive za konzumaciju. S druge strane, trebali bi umjereno jesti jaja, sjemenke i orašaste plodove, a preporuča se i sporo i polagano jedenje obroka.

Hrana s glutenom nije dobra za osobe s krvnom grupom 0. Kupus, cvjetača i grah utječu na rad hormona štitnjače, pa se ni oni ne preporučavaju, kao ni kava i alkohol u stresnim situacijama, piše Zadovoljna. krtice.net