SLOVENCI UŽASNUTI: Sve više ljudi se namjerno zarazi koronom, a razlog je bizaran!

Region

Medicinski stručnjaci u Sloveniji zabrinuti su zbog pojave namjernog inficiranja virusom korona radi lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom na to da se prebolijevanje za sada tretira, kao i da je osoba vakcinisana.

Epidemiolog Mateja Logar, koja vodi Vladin stručni savjet za virus korona, ukazala je da je riječ o opasnoj praksi, jer svi koji se namjerno inficiraju rizikuju teži oblik bolesti.

– Primjećujemo trend povećanja broja onih koji se žele što prije zaraziti da bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelazak granica, koju nikako ne možemo preporučiti – rekla je Logarova na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se razmišlja promjeni pravila, da se oni koji su preboljeli virus skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kada vakcine bude dovoljno za veći dio populacije.

Infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra rekao je da se o kovidu 19 ne zna mnogo toga, da je nepredvidiv i da može imati trajne posljedice, prenose slovenački mediji.

Prema njegovim riječima, dosta je sigurnije spriječiti inficiranje i bolest, pa se onda vakcinisati, nego se razboljeti i računati da je tako stečen imunitet. (narodnjaci.net/krtice.net)