ODBILA JE DA SE RUKUJE S MUŠKARCEM NA RAZGOVORU ZA POSAO: Život joj se odjednom pretvorio u PAKAO, ali usledio je ŠOKANTAN OBRT nakon ODLUKE SUDA!

Region

ODBILA JE DA SE RUKUJE S MUŠKARCEM NA RAZGOVORU ZA POSAO: Život joj se odjednom pretvorio u PAKAO, ali usledio je ŠOKANTAN OBRT nakon ODLUKE SUDA!

Nakon što je sud u Švedskoj presudio u korist muslimanke kojoj je prekinut razgovor za posao nakon što je iz verskih razloga odbila da se rukuje sa službenikom muškarcem, Farah Alhajeh primila je stotine pretnji i vulgarnih poruka seksualnog sadržaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Muslimanka Farah Alhajeh aplicirala je za posao u prevodilačkoj kompaniji u gradu Uppsala, ali njen razgovor za posao prekinut je nakon što je odbila da se rukuje sa službenikom muškarcem u toj kompaniji.

Ured ombudsmana je potom ovaj slučaj preneo na švedski poslovni sud, koji je presudio u korist Farah Alhajedh. U odluci suda navodi se kako je Alhajeh diskriminisana, te da joj zbog toga treba biti isplaćena novčana odšteta u vrednosti od 3.900 eura.

Nakon što se ova vest proširila Alhajeh je za švedski javni servis SVT potvrdila da je na društvenim mrežama primila stotine rasističkih pretnji i psovki.

“Nakon što je objavljena ova vest počele su dolaziti preteće poruke i komentari. Primila sam takođe i poruke podrške”, izjavila je Alhajeh.

Prema njenim rečima, neki su pisali da bi trebalo da se vrati na Bliski istok odakle je i došla.

“Ja sam rođena u Švedskoj i ovde sam odrasla. Trenutno ne želim da prijavim policiji ove preteće poruke”, dodala je Alhajeh.

U odluci suda, između ostalog, navedeno je kako je Alhajeh imala pravo da odbije rukovati se sa suprotnim polom, što se navodi u 9. tački Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Alhajeh je ranije u izjavi za švedski javni servis SVT izjavila kako je sretna zbog odluke suda.

“Tokom razgovora za posao bio je prisutan jedan muškarac. Kazala sam da sam muslimanka i da se iz verskih razloga ne mogu rukovati. Umesto toga, pozdravila sam ga klimanjem glave. U tom trenutku mi je rečeno da je razgovor završen te da nisam dobila posao”, istakla je Alhajeh.

Dodaje kako je istog momenta napustila prostoriju, ušla u lift i počela plakati.

“Nikada se ranije nisam suočila s ovakvom situacijom. Novčana odšteta uopšte nije bitna. Bitno je to da sam postupila u skladu sa svojim pravima”, poručila je Alhajeh. (Espreso.co.rs/Fokus.ba)