Virusolog Goletić o indijskom soju koji je poharao tu zemlju i stigao u Evropu: Treba da nas zabrine jedna činjenica!

Region

Virusolog Goletić o indijskom soju koji je poharao tu zemlju i stigao u Evropu: Treba da nas zabrine jedna činjenica!

Ono što nas treba zabrinuti jeste, navodi Goletić, činjenica da se u Velikoj Britaniji, u kojoj su znatno strožije mjere nego u Indiji u kojoj je također jako veliki broj cjepljenih, broj novootkrivenih slučajeva na sedmičnoj razini se udvostručuje

Od početka aprila Indija je po broju novih zaraza najteže pogođena država na svijetu, s trostruko više zaraženih dnevno od SAD-a. Brzina kojom raste broj zaraženih navela je Međunarodni Crveni križ da uvjete u južnoj Aziji nazove “zaista zastrašujućim”, a stručnjaci upozoravaju na širenje zaraznijih i smrtonosnijih varijanti virusa.

Studija koju je objavio utjecajni medicinski časopis “Lancet” ovog mjeseca procjenjuje da bi se broj žrtava od posljedica COVID-19 u Indiji mogao udvostručiti do juna. Iako su britanski zdravstveni dužnosnici istaknuli da još nemaju dovoljno dokaza za to da bi indijsku varijantu koronavirusa, nazvanu B.1.617, označili kao opasniju, ova zemlja je uvrštena na britansku crvenu listu za putovanja, a premijer Boris Johnson otkazao je službeni posjet toj državi.

Znanstvenici u Indiji suočili su se s novim sojem krajem prošle godine, kada je lokalni soj otkriven u zapadnoj pokrajini Maharashtri. Do 24. marta nacionalno ministarstvo zdravstva izvijestilo je da taj soj čini od 15 do 20 posto svih sekvenciranih uzoraka na tom području te nosi dvije neobične mutacije – E484Q i L425R. Od navedenog datuma do današnjeg dana udio novog soja porastao je više od 60 posto, navodi Guardian.

Prof. dr. Teufik Goletić, virusolog, šef Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, za indijsku varijantu koronavirusa kaže da je do sata utvrđen u više od 10 zemalja u svijetu, te da se o njemu malo zna.

-Poznato je da ima dvije mutacije za koje još nemamo sigurnih pokazatelja, jesu li i u kolikoj mjeri su po karakteru i prirodi takvi da bi ovaj soj svrstali u tzv. zabrinjavajuće sojeve. U SAD-u i Velikoj Britaniji ovaj soj još spada u grupu varijantnih linija “od interesa, kaže Goletić i pojašnjava ono što nas treba zabrinuti.

-Činjenica je da se u Velikoj Britaniji, u kojoj su znatno strožije mjere nego u Indiji u kojoj je također jako veliki broj cjepljenih, broj novootkrivenih slučajeva na tjednoj razini udvostručuje. To je isti obrazac koji je primijećen kod britanskog soja koronavirusa i to je definitivno razlog zbog kojeg će ovaj varijantni soj u narednom razdoblju biti pod lupom širom svijeta. Nažalost, mi na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu i dalje, zbog nedostatka kemikalija, ne možemo raditi nova sekvencioniranja, čime bismo prije svega pratili eventualni ulazak novih sojeva, uključujući i indijski, ali i druge sojeve koji su od interesa, da ne spominjem one koji izazivaju zabrinutost – naglasio je Goletić, prenosi Večernji list. krtice.net