SJAJAN TRIK KOJI ĆE OŽIVJETI SVAKU BILJKU: “Obješeni” listovi, cvijeće koje vene? Dodajte samo 1 sastojak u vodu!

Zanimljivosti

SJAJAN TRIK KOJI ĆE OŽIVJETI SVAKU BILJKU: “Obješeni” listovi, cvijeće koje vene? Dodajte samo 1 sastojak u vodu!

Njega kućnih biljaka ne ide nam baš svima od ruke – dok jednima uspjeva baš svako cveće, drugima, čini se, skoro sve propadne uprkos trudu i nezi.

Često je teško utvrditi da li lišće na biljkama “visi” zbog manjka ili viška vode, da li mu treba više ili manje sunca…

Jedna mama podijelila je na Facebooku trik koji može da spase skoro svaku biljku, a tako i vas muka oko njegovanja!

Dakle, nemojte da bacite biljku zato što su listovi “obješeni”, već najprije pokušajte sljedeće – u vodu kojom zalivate biljke dodajte malo epsom soli.

Ova žena je na Facebooku podijelila fotografije prije i poslije, objašnjavajući da da kadu zapuši i napuni nekoliko centimetara vode, zatim u to doda šaku epsom soli i ostavi cvijeće da upija tokom cijele noći ukoliko je zaista dehidrirano, a odozgo ga “istušira” tekućom vodom, kako bi skinula prašinu.

I stručnjaci potvrđuju da su epsom soli dobre za biljke jer sadrže magnezijum sulfat, nutrijent koji je potreban biljkama da prežive.

Međutim, stručnjaci ističu i da treba biti oprezan u korišćenju epsom soli jer nije kod svake biljke koje izgleda “bolesno” riječ o nedostatku magnezijuma.

Prije nego što isprobate bilo kakvo kućno rješenje za biljke, najbolje je da analizirate simptome – da li je zemlja suha ili vlažna, kakva je boja listova i slično jer je možda riječ samo o tome da ste je zalili previše ili premalo. (novi.ba)