NEKAD SU SAMO BOGATAŠI SMJELI DATI SINU OVO IME: Danas je jako popularno na Balkanu, ZOVETE LI SE OVAKO?

Zanimljivosti

NEKAD SU SAMO BOGATAŠI SMJELI DATI SINU OVO IME: Danas je jako popularno na Balkanu, ZOVETE LI SE OVAKO?

Imena grčkog porijekla veoma su popularna na našim prostorima. Jedno od njih je i ime Filip, koji potiče od grčke riječi “philippos”, što u bukvalnom prevodu znači “ljubitelj konja” ili “prijatelj konja”.

Privilegiju da nose ovo ime u starom veku imala su samo djeca iz veoma bogatih i uglednih porodica. Takođe, ovo ime nosio je i jedan od dvanaestorice Hristovih apostola, te je tako postalo popularno u svim jezicima hrišćanskih naroda.

U prenesenom značenju, Filip je “odani prijatelj”, “karakterna osoba”, “velikodušan i pravedan”, “skroman i plemenit”. Ime Filip nosili su vladari, ratnici i heroji, ali i dječaci koje su roditelji dugo iščekivali.

U velikom broju zemalja Filip se proslavlja kao imendan: u Švedskoj 2. maja, u Češkoj 26. maja, u Slovačkoj 23. avgusta, u Bugarskoj 14. novembra, a u Poljskoj je rezervisano čak devet datuma kada su Filipi u centru pažnje – 11. april, 1. maj, 11. maj, 26. maj, 10. jul, 23. avgust, 13. septembar, 22. oktobar i 24. oktobar.

Od imena Filip nastala su druga, slična muška imena – Fil, Felipe i Filipos, ali i ženska Filipa, Filipina, Felisa, Felipa, Filipinka, Filija… Istorija pamti vojskovođu Filipa Makedonskog, guslara i pripovjedača Filipa Višnjića, francuskog kralja Filipa I…

Ime Filip popularno je kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Kanadi, Švedskoj, Norveškoj… Ukoliko poznajete nekog Filipa, pošaljite mu ovu priču o porijeklu i značenju njegovog imena. (Ona.rs)