AKO IMATE CRVENE DLANOVE, BRZO IZVADITE KRV: Bezazlen simptom upozorava da vam jedan ORGAN OTKAZUJE – brzo reagujte!

Zdravlje

AKO IMATE CRVENE DLANOVE, BRZO IZVADITE KRV: Bezazlen simptom upozorava da vam jedan ORGAN OTKAZUJE – brzo reagujte!

Ako ste primijetili da su vam dlanovi neprestano crveni, to bi mogao da bude simptom da vam je jedan organ ugrožen, upozoravaju ljekari. Riječ je o najvažnijem prečišćivaču organizma, odnosno jetri

– Crveni dlanovi su obično simptom progresivne bolesti. Jetra čisti naš organizam, oslobađa nas, između ostalog, hormona koji nam nisu potrebni. Kod muškaraca, na primjer, to su estrogeni – ženski polni hormoni. Kada jetra ne radi dobro, oni se akumuliraju, a estrogeni dovode do vazodilatacije (širenja krvnih sudova), pa dlanovi postaju crveni – objasnio je kardiolog German Gandelman.

Ovaj neobičan simptom ukazuje da se jetra postepeno uništava, a posljedice mogu biti ciroza i maligne bolesti. Zato, ako primijetite da su vam dlanovi crveni, obavezno se obratite ljekaru koji će podrobnijim pregledima utvrditi da li je riječ o fibrozi, cirozi, nealkoholnoj masnoj jestri, itd.

Kardiolog Herman Gandelman je primijetio da sljedeći faktori uništavaju jetru:

al*ohol
virusne bolesti
masna hepatoza
autoimune reakcije
neki lijekovi

Problemi sa jetrom takođe mogu da se pokažu u testovima krvi. Ako je ovaj organ „oštećen“, bilirubin je povišen. U kasnijim fazama pojavljuju se edem i ascites (akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji).

Kako spriječiti i liječiti?

Ako ste primijetili da vam jetra ne radi kako treba, potrebno je odmah da počnete s terapijom.Za početak, neophodno je da se odreknete al*ohola i smanjite tjelesnu težinu.

– Jetra se regeneriše i ako reagujete na vrijeme, smršate i izbacite otrove koje joj škode, ona će se vratiti u normalu. A za to je potrebno tri mjeseca – kaže doktor. novi.ba