PRIMIJETILI STE CRVENE FLEKE OD SUNCA: Evo o čemu se radi i kako se liječe

Zdravlje

PRIMIJETILI STE CRVENE FLEKE OD SUNCA: Evo o čemu se radi i kako se liječe

Osip, crvenilo kože, plikovi ili pustule, praćeni intezivnom nadraženošću pokazatelji su neugodnog osipa od sunca

Ekstremna osjetljivost na ultraljubičaste zrake (fotosenzibilnost) može prouzročiti pojavu crvenog osipa na koži unutar nekoliko minuta od izlaganja suncu. ‘Trovanje suncem’, koje se još naziva polimorfna erupcija svjetlosti (PLE), obično se pojavljuju u obliku malih papula i, manje uobičajeno, osipa na izloženim područjima kože.

Iako količina UV zračenja koja uzrokuje osip od sunca ovisi o pojedincu, većina ljudi ima minimalni prag koliko dugo mogu biti izloženi UV zračenju prije izbijanja osipa. Osip od sunca većinom se sam riješi – unutar nekoliko dana ili tjedana – i ne zahtijeva nikakvu medicinsku skrb, već prevenciju i liječenje kod kuće.

Kako sebi olakšati osip od sunca

1. Liječenje osipa i opeklina

Nanesite hladne obloge na osip pomoću ručnika koji je namočen hladnom vodom. 1% krema hidrokortizona može ublažiti svrbež, ali ako želite ići prirodnim putem, namažite aloe vera gel na osip.

2. Oralni lijekovi

Kako biste smanjili crvenilo i bol, ibuprofen ili aspirin mogu biti korisni. Možete uzimati i 2 do 3 grama ribljeg ulja svaki dan kako bi se smanjila upala povezana s osipom sunca.

3. Zaštita od sunca

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost – to uključuje i solarij. Nanosite kremu za sunčanje s zaštitnim faktorom od najmanje 15, barem 20 minuta prije nego izađete van. Nosite kremu ili losion sa sobom i nanosite ga svakih dva sata. Možete i nositi odjeću koja pokriva ruke i noge i šešir sa širokim obodom. novi.ba