ZAŠTO SE GOJE ŽENE STARIJE OD 40 GODINA: Namirnice koje ne smijete da izbacite iz ishrane

Zanimljivosti

ZAŠTO SE GOJE ŽENE STARIJE OD 40 GODINA: Namirnice koje ne smijete da izbacite iz ishrane

Stručnjaci upozoravaju da ishrana bez namirnica sa vlaknima dovodi do gojenja, ali i drugih poremećaja! Evo šta da jedete!

Namirnice sa vlaknima su važne u svakom uzrastu, ali sada su stručnjaci otkrili da je upravo njihov manjak u ishrani često razlog što se žene starije od 40 godina goje. Dodavanje ovih namirnica će pomoći u dijeti, prije svega zato što daju osjećaj sitosti. Takođe, one potpomažu probavu i bitne su za redovnu stolicu.

Vlakna u ishrani su se pokazala kao bitan faktor u preventivi od raznih bolesti – pomažu da se snizi holesterol, a održavaju zdrav nivo šećera u krvi. Neka istraživanja navode i vezu između ishrane bogate vlaknima i manjeg rizika od karcinoma crijeva.

Skoro svo povrće i voće sadrži vlakna i treba da bude zastupljeno u ishrani, ali neke vrste su bogatije ovim dragocjenim sastojcima. Prije svega su to mahunarke. Šolja sočiva sadrži 13 grama vlakana, a ovo povrće je i odličan izvor biljnih proteina – važnih za očuvanje mišićnog tkiva, posebno kod žena.

Brokoli se smatraju super-hranom, zato što sadrže najveći broj hranljivih sastojaka koncentrisanih u maloj masi. Uz karfiol i prokule, ovo povrće je jedan od najbogatijih izvora antioksidanata poput vitamina C i K. Sadrži i folate, natrijum i gvožđe, a odlično je za dijetu budući da ima vrlo malo kalorija.

Bobičavo voće kao što su kupine, maline, jagode i borovnice – sve češće nazivano šumsko voće – može biti značajan izvor vlakana. Na primjer, u šolji malina ima 6, a u šolji jagoda 7 grama ovih važnih sastojaka.

Dakle, za doručak pojedite činiju šumskog voća, za ručak servirajte čorbu od sočiva, a za večeru – brokoli! Time ćete učiniti mnogo za svoje zdravlje, ali i za vitku liniju. Izvor: Lepa&Srećna