Znate li zašto je toaletni papir bijele boje?

Showbizz

Znate li zašto je toaletni papir bijele boje?

Toaletni papir najčešće je bijele boje, no jeste li se ikada pitali zašto je to tako?

Prvo, važno je razumjeti kako se proizvodi toaletni papir. Toaletni papir se proizvodi od celuloznih vlakana koja dolaze ili izravno s drveća ili od recikliranog papira, navodi kemičarka Jessica Carette.

Vlakna se miješaju s vodom kako bi se dobila kaša. Proizvodnja WC papira ima dva osnovna dijela: izrada sirovog papira i njegova pretvorba u krajnji proizvod koji kupujete u trgovini, objašnjava David Altemir, konzultant koji radi s tvornicama za proizvodnju toaletnog papira u SAD-u.

Proizvođači izbjeljuju drvnu pulpu vodikovim peroksidom ili klorom kako bi ona postala bijela. Ovaj postupak izbjeljivanja više je od pukog estetskog procesa. Naime, tako se uklanja i tvar poznata kao lignin, pri čemu se omekšava papir.

Carette napominje da su celulozna vlakna također prirodno bijela. Međutim, ljepilo koje ih povezuje je smeđe boje koja se gubi zahvaljujući izbjeljivaču.

Dakle, nije nužno samo proces, već je i sirovina ta koja čini toaletni papir bijelim. Nadalje, ako se WC papir proizvodi od recikliranog papira, onda se najčešće koristi uredski otpad ili papir za pisače, koji je u osnovi već bijele boje.

Ukratko, bijela boja toaletnog papira više je konvencionalna nego funkcionalna budući da toaletni papir ne mora nužno biti bijel da bi bio mekan i upijajući, piše RD. Ipak, postoje i razne vrste toaletnog papira u nekoj drugoj boji, no Altemir navodi da toaletni papir u boji povećava troškove proizvodnje rolni.

Većina toaletnog papira u Sjevernoj Americi bijeli je zbog preferencija potrošača, navodi Carette i dodaje da je situacija drugačija u Južnoj Americi i Europi gdje toalet papir može iti u raznim bojama. novi.ba