KAKO SPRIJEČITI KROMPIR DA PROKLIJA: Držite ga što dalje ovo ovog!

Zanimljivosti

KAKO SPRIJEČITI KROMPIR DA PROKLIJA: Držite ga što dalje ovo ovog!

Jednostavno i brzo se pripremaju, dolaze u mnogim vrstama i oblicima, a mogu se napraviti na bezbroj načina. Krompir je neobičan mali gomolj koji je odigrao važnu ulogu u svjetskoj povijesti i bio je primarni izvor hrane za cijeli narod.

Prvo se uzgajao u južnom Peruu i sjeverozapadnim područjima Bolivije, negdje između 5000 i 8000 godina prije Krista. Od tog trenutka nadalje, raširio se diljem svijeta i postao jedna od osnovnih namirnica mnogih kultura. Krompir svoj dan ‘slavi’ 18. kolovoza, a mi vam donosimo kako da spriječite njegovo proklijavanje i produljite mu vijek trajanja.

Jedan od najlakših načina kako spriječiti proklijavanje krompira je uz pomoć jedne jabuke. Sve što trebate napraviti je staviti jednu jabuku u sredinu svoje posude ili vreće s krompirom. Jabuka proizvodi i ispušta etilen, prirodni plin koji spriječava nastanak korijena i proklijavanje krompira.

Također je važno izbjegavati spremanje krompira u plastične vrećice, uvijek su bolje papirnate vrećice, kartonske kutije ili plastične posude. Plastične vrećice onemogućavaju mu ‘disanje’, što značajno skraćuje njegov vijek trajanja.

Uvijek ih spremajte na hladno, vlažno i mračno mjesto. Najbolje mjesto za to su podrum ili garaža, a može se spremati i u hladnim ostavama. No nikad ih nemojte spremati u frižider jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer te mu mijenjaju okus.

Držite ga što dalje od luka! Krompir i luk oboje ispuštaju plinove od kojih oba povrća brže trule i kvare se. Izvor: Večernji.hr