Često osjećate žeđ iako pijete dovoljno vode? STRUČNJACI OTKRILI RAZLOG, provjerite šta vam se dešava!

Zdravlje

Često osjećate žeđ iako pijete dovoljno vode? STRUČNJACI OTKRILI RAZLOG, provjerite šta vam se dešava!

Voda je nužna za život, a kako bismo tijelo održali zdravim, potrebno je piti oko osam čaša vode na dan. Nekome treba i neka čaša više. Ipak, postoje situacije u kojima se osjećamo jako žedno i imamo želju za dodatnim ispijanjem vode. Stručnjaci tvrde kako smo već dehidrirali kada počnemo da osjećamo žeđ. Ako pijete više vode nego inače, a svejedno osjećate žeđ, ovo mogu biti razlozi…

Konzumirate previše soli

Ako konzumirate namirnice koje sadrže previše soli, možete da osjećate žeđ znatno češće. So izvlači vodu iz ćelija, a za posljedicu mozak dobija informaciju da je tijelu potrebno još vode i osjećamo žeđ. Pazite da ne konzumirate više od pet grama soli na dan, savjetuju stručnjaci.

Trčite ujutru

Svaki oblik vježbe je i te kako poželjan, ali bitno je da znate kada je najbolje vrijeme za vježbu. Ako trčite u ranijim jutarnjim satima, vašem tijelu će biti potrebno više vode tokom dana. Tijelo gubi tečnost kroz znojenje, pa je potrebno nadoknaditi izgubljeno.

Bili ste dugo na suncu

Izbjegavajte boravak na jakom suncu, posebno tokom ljetnjih mjeseci. Duži boravak na suncu može da dovede do toga da osjetite žeđ, čak i ako samo mirujete i ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošću. Tokom vrelih dana uvijek pri ruci imajte bocu vode dok boravite na otvorenom.

Imate suha usta

Suhoća usta dovodi i do niza drugih neprijatnih simptoma i pogoduje razvoju nekih bolesti usne duplje, zbog čega predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Sama za sebe nije bolest, već je simptom određenih bolesti i stanja organizma i dovodi do pojačanog osjećaja žeđi.

Lijekovi koje uzimate

Neki lijekovi mogu kao nuspojavu da imaju suhoću usta i pojačanu želju za vodom. Javite se ljekaru ako osjetite ovakve nuspojave, prenosi Večernji list. (novi.ba)