Ovo su najraniji simptomi raka želuca: Razvija se godinama, a evo koji je znak alarm za doktora

Zdravlje

Ovo su najraniji simptomi raka želuca: Razvija se godinama, a evo koji je znak alarm za doktora

Istraživanja kažu da je za nastanak i razvoj raka želuca potrebno i nekoliko godina, a jedini način ranog otkrivanja prije faze proširene bolesti jesu preventivni pregledi, naglašava prof.dr Dino Tarabar, gastroenterolog i onkolog

Rak želuca može uspješno da se liječi hirurgijom u ranoj fazi, ali pacijenti najčešće dolaze na pregled kada je bolest već metastazirala. Rak želuca je maligno oboljenje koje može da se razvije se u bilo kom dijelu želuca. Njegov najčešći tip je adenokarcinom (rak mukoznog sloja želuca), koji je prisutan čak u 95 odsto slučajeva. Ova vrsta karcinoma može da se liječi uspješno, ali to zavisi isključivo od otkrivanja u ranoj fazi.

Rak želuca je bolest nespecifičnih simptoma

Kao i kod nekih drugih tipova karcinoma, veliki problem je to što rak želuca podrazumjeva nespecifične simptome, kaže prof.dr Dino Tarabar u razgovoru za eKlinika portal. Takođe, u slučaju najvećeg broja pacijenata, ovaj vid raka nastane i razvija se potpuno asimptomatski.

– Čovjek može da osjeti simptome gornje dispepsije. Oni su inače prisutni u populaciji, ali se najčešće pogrešno tumače kao „poremećaj varenja”. Međutim, oni ne moraju da znače da je uvek u pitanju maligna bolest. Često dolazi i do osećaja rane zasićenosti, bolova u trbuhu nakon jela, mučnine i nagona na povraćanje, gasova i nadimanja, uz gorušicu. To jesu simptomi koji, jasno, imaju veze sa želucem i njegovim radom, ali su i nešto što gotovo svako od nas oseti u nekom trenutku. Nespecifični su za najveći broj ljudi u smislu momentalne sumnje na postojanje maligniteta i odlazak ljekaru, a iza njih već može da stoji upravo ova vrsta maligniteta – naglašava prof.dr Tarabar, gastroenterolog i onkolog.

Gastroskopija potvrđuje malignitet

Prema riječima prof.dr Dina Tarabara, pacijent bi trebalo hitno da se obrati lekaru ukoliko se navedeni simptomi učestalo i prolongirano javljaju. A ako su uz njih prisutne i teškoće sa gutanjem, anemija, lošiji apetit, i kao posledica prekomjerni gubitak kilograma, moguće je da se već radi o uznapredovaloj fazi bolesti.

– Dodatne hitne indikacije su i crna ili katranasta stolica, kao i povraćanje krvi. Dijagnostička metoda koju je neophodno odmah uraditi je gastroskopija. To naročito važi za osobe starije od 45 godina. Uz endoskopski pregled, uzima se i uzorak tkiva. Patohistološki nalaz potvrđuje da li se radi o karcinomu, a sljedeći korak u liječenju je procena operabilnosti u odnosu na lokaciju i stadijum. U cilju sagledavanja proširenosti bolesti radi se skener abdomena. Upravo to određuje i planiranje daljeg toka liječenja – objašnjava sagovornik našeg portala.

Kada je rak želuca moguće liječiti operacijom, a kada hemioterapijom

Ako je rak lokalizovan samo u regiji želuca i nije se proširio na druge organe, poput trbušne maramice ili jetre, opcija uspješnog lečenja je hirurgija. Opcija uspješnog liječenja je hirurgija. Kod određenog broja pacijenata sa brojim regionalnim limfnim žlezdama sprovodi de preoperativno lečenje primenom tzv.neoađuvantne hemioterapije, a posle se vrši resekcija želuca. Radi se, navodi dr Tarabar, o resekciji želuca. A evo šta, prema njegovim riječima, ova metoda podrazumjeva i koji su sljedeći koraci:

– Uz odstranjivanje dela želuca uklanjanju se i regionalne limfne žlijezde. Njih je, za dovoljnu procenu proširenosti tumora neophodno odstraniti minimum 25. Nakon patohistološke analize ovih uzoraka, donosi se odluka o tome da li će se primeniti i postoperativna hemioterapija. Nakon patohistološke analize ovih uzoraka, donosi se odluka o tome da li će se primeniti i hemioterapija. Tako se leče svi pacijenti kod kojih se pokazalo da i da u limfnim čvorovima ima malignih ćelija. Kako, nažalost, i dalje veliki broj pacijenata za dijagnozu saznaje u slučaju metastatskog raka želuca, u njihovom slučaju je moguće primijeniti samo hemioterapiju. Napredak u kvalitetu i produžavanju života desio se primjenom biološke terapije. Ona se onda daje u kombinaciji sa citostaticima – objašnjava prof. dr Tarabar.

Da li rak želuca može da se spriječi i kako se prevenira

Uz adenokarcinom, najčešći tip karcinoma ovog organa, ostale vrste karcinoma želuca čine limfomi (koji se razvijaju iz limfnog tkiva zida želuca), i GIST (gastrointestinalnistromalni tumori). Postoje, ali u neuporedivo manjem procentu, i hormon produkujući tumori želuca.

– Jasno je da uspješno liječenje raka želuca zavisi prvenstveno od ranog otkrivanja bolesti. Zbog toga je od krucijalnog značaja da se svi koji navedene simptome osete, što pre jave lekaru. Na taj način najprije eliminišemo postojanje maligniteta, što je i najvažnije. Ali, ne radi se samo o isključivanju maligniteta kao razloga problema. Tu su i neka samo na prvi pogled manje „opasna“ stanja, kakvo je, na primer, infekcija helikobakterijom. I ova široko rasprostranjena bakterija, pokazala su istraživanja, može da bude uzročnik karcinoma želuca – upozorava gastroenterolog i onkolog, koji rukovodi Centrom za zapaljenske bolesti creva u KBC „Dragiša Mišović“.

Profesor dr Dino Tarabar podseća da su ostali načini za smanjenje rizika od oboljevanja uravnotežena ishrana i održavanje normalne telesne težine. Takođe, i svođenje konzumacije crvenog mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda na minimalnu meru. Podrazumeva se redovna fizička aktivnost, uz izbegavanje velikih količina al*ohola i duvana.

Moramo da radimo na zdravstvenoj kulturi i preventivnim pregledima

Veliki problem je i to što kod nas, za razliku od drugih dijelova, ne postoji kultura i navika obavljanja preventivnih i skrining pregleda, čak i kada za to postoji mogućnost. U Japanu je, na primer, dijagnostikovanje karcinoma želuca u ranoj fazi zahvaljujući preventivnim kontrolnim pregledima, čak prije deceniju bio oko 60 odsto.

– Nama se, nažalost, i pored napretka i usavršavanja i dijagnostičkih metoda i liječenja, i dalje većinom javljaju pacijenti koji imaju ili lokalno ili metastaski uznapredovali karcinom želuca. Istraživanja kažu da je za nastanak, ali i razvoj raka želuca potrebno i nekoliko godina. To govori dovoljno o potrebi kontrolnih i preventivnih pregleda, jer je to jedini način ranog otkrivanja ovog karcinoma. Samo to daje šanse za uspješno liječenje – ističe sagovornik eKlinika portala. Izvor:Stil.rs