Koliko sada košta ljetovanje u Hrvatskoj?

Region

Koliko sada košta ljetovanje u Hrvatskoj?

Ujeku porasta cijena, kako od životnih namirnica pa sve do krupnijih stvari, mnoge građane interesuju i cijenu koju će ove godine morati platiti ukoliko žele da ljetuju u Hrvatskoj. Naime, ukoliko bi se četvoročlana porodica iz BiH odlučila da sedmodnevno ljetovanje provede u nekom od gradova Hrvatske morati će izdvojiti sumu i do 4.500 KM.

Tako ukoliko neka porodica želi da ljetuje sedam dana u nekom od hotela na Makarskoj rivijeri u prosjeku će morati da izdvoji oko 2.500 KM. Cijena privatnog smještaja u studio apartmanima po noćenju na jednoj od najpopularnih destinacija za ljetovanje građana BiH se kreće od 120 do 180 KM. Kada su u pitanju hrana i piće, cijene se razlikuju u zavisnosti da li će neko ručati u nekom od mnogobrojnih restorana ili će se odlučiti za kuvanje u svom apartmanu.

Svakako će se jeftinije proći ako se kuva u vlastitoj režiji, ali ko još želi da kuva na odmoru, pa će se tako bar dva do tri puta odlučiti da se ode na ručak ili večeru u restoran, a ovo zadovoljstvo košta od 60 do 100 KM. Kako nam je rekla jedna Teslićanka koja trenutno boravi u Makarskoj, skoro sve je duplo skuplje nego kod nas.

“Skuplje je i to duplo. Kafa se nigdje ne može popiti ispod četiri KM, a ništa bolja situacija nije ni sa sladoledom, jer su ime cijene skoro izjednačene“, kazala nam je ona.

Ovo nisu svi troškovi jer se nekako mora doći i do Makarske. Ukoliko vozite automobil koji prosječno troši sedam litara na 100 kilometra, onda ćete po sadašnjim cijenama na benzinskim pumpama potrošiti 125 KM u oba pravca, kako pišu Nezavisne. Vrlo popularna destinacija je Dubrovnik. Ukoliko bi se četvoročlana porodica odlučila da ide na odmor u ovaj predivan grad kod naših zapadnih komšija morala bi da izdvoji od 2.000 pa sve do 4.500 KM.

Ukoliko biste željeli da uživate u nekom od privatnih apartmana širom Dubrovnika platit ćete više nego u Makarskoj. Prosječna cijena sedmodnevng boravaka u njima u neposrednoj blizini mora košta 1.300 KM, dok se cijena hotela znatno razlikuje, te iznosi 4.500 KM s uključenim doručkom. Dubrovnik je od Banjaluke udaljen 370 kilometra, pa bi vas putovanje koštalo 180 KM. Cijene hrane u restoranima su uvijek bile paprene, pa tako ručak s predjelom i dezertom košta najmanje 120 KM.

Ako biste željeli u toku dana da odmorite uz jednu kaficu, a da djeca pojedu sladoled – to zadovoljstvo koštaće vas najmanje 20 KM. Ako uz sve to dodamo neke dječje želje koje žele da ostvare na plaži ili u toku neke šetnje ili sličnih aktivnosti dnevno ćete potrošiti više od 20 KM.

Tokom 2022. godine u Hrvatskoj su kod prehrambenih proizvoda najviše poskupjeli ulje i brašno, a kod neprehrambenih razne higijenske potrepštine.

Analiza magazina “Ja trgovac” kretanja cijena 150 najvažnijih kategorija namirnica i ostalih svakodnevnih potrepština, pokazuje da je jestivo ulje poskupjelo za 33 posto u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine.

Slijede brašno sa 27 posto, smrznuti mesni proizvodi sa 25 odsto, mlijeko sa 21 posto. novi.ba