CNN OBJAVIO SLIKE: Kakve dokumente je Trump bacio u WC šolju?

Region

CNN OBJAVIO SLIKE: Kakve dokumente je Trump bacio u WC šolju?

Novootkrivene fotografije otkrivaju dvije prilike u kojima je bivši predsjednik Donald Trump navodno bacio dokumente u WC školjku, piše CNN. Maggie Haberman, novinarka New York Timesa i suradnica CNN-a, objavljuje nove slike u svojoj nadolazećoj knjizi “Confidence Man”, a slike je ranije objavio Axios.

CNN je ranije izvijestio kako se Trump oglušio o predsjedničke zakone o vođenju evidencije i često je trgao dokumente, nacrte i dopise nakon što ih je pročitao. Povremeno je bacao papire u WC školjku u rezidenciji Bijele kuće — da bi kasnije bio otkriven kada su majstori pozvani da poprave začepljene WC školjke. Trump je odbacio optužbe.

Na slikama objavljenim u ponedjeljak nije jasno na što se dokumenti odnose – i ko je autor – ali čini se da su napisani Trumpovim rukopisom crnim markerom. Haberman je rekla da je jedna slika iz WC-a Bijele kuće, a druga je s prekookeanskog putovanja koje joj je dao izvor iz Trumpove Bijele kuće.

“Ko zna šta je bio ovaj papir? Samo bi on znao, a vjerojatno i onaj ko se njime bavio, ali važna je tačka o zapisima”, rekla je Haberman Johnu Bermanu i Brianni Keilar iz CNN-a u “Novom danu” u ponedjeljak ujutro.

Trump je imao obrazac zanemarivanja uobičajenih postupaka očuvanja zapisa. Jednom prilikom, Trump je pitao želi li neko staviti kopiju govora koji je upravo održao na aukciju na eBayu, tokom posjeta novinarskoj kabini Air Force One usred leta.

U drugim slučajevima, Trump bi zadužio saradnike da u predsjedničku letjelicu nose kutije s nepročitanim dopisima, člancima i skicama tweetova kako bi ih on pregledao, a zatim raskomadao na komadiće.

Bivši dužnosnik Bijele kuće prisjetio se da dok je očuvanje dokumenata bila ključna odgovornost tajnika osoblja, ostatak Trumpovog višeg osoblja nije imao osjećaj za svoju obvezu da vode evidenciju dokumenata koji su se kretali kroz Zapadno krilo. Trumpovo nasumično vođenje evidencije bilo je predmet dugotrajne borbe između njega i Nacionalnog arhiva ranije ove godine, a Ministarstvo pravosuđa je istraživalo slučaj. novi.ba