SIMPTOM POLICISTIČNIH JAJNIKA OTKRIVA SE NA LICU: Prvi znaci se javljaju još u djetinjstvu

Zdravlje

SIMPTOM POLICISTIČNIH JAJNIKA OTKRIVA SE NA LICU: Prvi znaci se javljaju još u djetinjstvu

Sindrom policističnih jajnika je bolest koju karakteriše umjerena gojaznost, neredovne menstruacije i najčešće pojačana maljavost po tijelu ili, pak, drastično opadanje kose.

Obično se otkriva kada par pokušava da dobije bebu, jer ovo stanje drastično smanjuje mogućnost začeća kod žena. Sindrom policističnih jajnika ima niz simptoma, među kojima su (pred gore navedenih) povišen nivo muških hormona, povišene masnoće u krvi, pojava preddijabetesa ili dijabetesa itd, a jedan od njih može da se otkrije još u detinjstvu.

Po riječima stručnjaka, osobe koje pate od sindroma policističnih jajnika imaju pojačan rast dlaka na licu. U medicini se ovo stanje naziva hirzutizam, odnosno pojačana maljavost kod žena. Da ne bude zabune, riječ je jačim, tamnijim dlakama koje se javljaju iznad usana i zulufima.

Zašto se javlja ovaj sindrom?

Prvenstveni uzrok je povećan nivo proizvodnje androgena. Androgen je bilo koji iz grupe hormona koji uglavnom utiču na razvoj muškog reproduktivnog sistema. Osim na navedenimmestima, ova pojačana maljavost može biti prisutna i na grudima, donjem djelu stomaka, unutrašnjoj strani butina i donjem djelu leđa.

Najčešći simptom sindroma policističnih jajnika se manifestuje u neredovnom ciklusu menstruacije. Ljekari su došli i do zaključka da je ovaj sindrom nasljedan, a najčešće je povezan i sa visokim nivoom insulina. (novi.ba)