ZA OVU RIBU KAŽU DA JE NAJZDRAVIJA: Jedna porcija nedjeljno zaštitiće vaše srce, sniziti holesterol i popraviti memoriju

ZA OVU RIBU KAŽU DA JE NAJZDRAVIJA: Jedna porcija nedjeljno zaštitiće vaše srce, sniziti holesterol i popraviti memoriju

Svako od nas je do sada naučio da je riba puna omega 3 masnih kiselina, te da je zbog toga veoma zdrava. Neophodno je da ribu jedemo barem dva puta nedjeljno, napominju nutricionisti, piše Stil.kurir.rs.

Ali kada birate koju ribu ćete jesti, pažljivo birajte – jer nisu sve ribe zdrave!

Donosimo vam spisak 9 najzdravijih riba na svijetu:

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čovjeka, što znači da može da uspori naše starenje.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čovejka.

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice – Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao.

6. Skuša – ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka – Ako samo jednom nedjeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbjeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina – Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna – ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba. (novi.ba)

Share this content:

You May Have Missed