9 SIMPTOMA UPOZORAVAJU NA STRAŠNU DIJAGNOZU – JETRA OTKAZUJE: Bar 4 svi ignorišemo, ne znamo da nam je zdravlje ugroženo

Zdravlje

9 SIMPTOMA UPOZORAVAJU NA STRAŠNU DIJAGNOZU – JETRA OTKAZUJE: Bar 4 svi ignorišemo, ne znamo da nam je zdravlje ugroženo

Jetra je ključni organ digestivnog sistema, odgovorna je za čišćenje toksina iz krvi, obradu lijekova, proizvodnju žuči, skladištenje glukoze, proizvodnju proteine za zgrušavanje krvi, a pomaže i pri varenju masti.

To je takođe organ koji je sposoban da regeneriše ćelije do određenog stepena, međutim ako se ponovo ošteti, to dovodi do upala, pojave ožiljaka i ciroze. Jetra se “skuplja”, a tkivo postaje “tvrđe i gućše”, zbog čega počinje slabije da funkcioniše. Veliki unos alkohola ili toksina, ishrana bogata mastima i neke virusne infekcije, kao što je hepatitis, mogu da izazovu oštećenje jetre.

Bolest jetre obično ne izaziva nikakve simptome sve dok oštećenje nije prilično uznapredovalo. Međutim, stručnjaci apeluju, obratite pažnju na sljedeće simptome, jer oni mogu da ukažu da vam je ovaj organ “obolio”, a samim tim i da vam je cjelokupno zdravlje u riziku.

1. Umor – doktori nisu sigurni kako tačno oštećenje jetre uzrokuje umor, ali to je jedan od češćih simptoma.

2. Mučnina – javlja se zato što se toksini nakupljaju u krvotoku, zbog smanjene sposobnosti jetre da obavlja svoj posao filtriranja toksina.

3. Blijede stolice – tmnu boju stolici daju žučne soli koje jetra normalno oslobađa. Ako je stolica blijeda, to može da ukazuje na problem sa jetrom ili drugim nekim drugim delom bilijarnog trakta (bilijarni trakt je drenažni sistem za jetru i žučnu kesu). Crna stolica nalik katranu može da se javi kod uznapredovalog oboljenja jetre i uzrokovana je prolaskom krvi kroz gastrointestinalni trakt. U ovom slučaju je neophodna hitna medicinska pomoć.

4. Žuta koža ili oči – žutica je posljedica nakupljanja bilirubina (žučnog pigmenta) u krvi jer ne može efikasno da se obrađuje. Iz istog razloga može i da svrbi koža.

5. Spajder nevusi – paukoliko deformisani krvni sudovi. Spajder nevusi izgledaju kao crvena tačka sa krvnim sudovima koji zrače iz centra kao paukove noge. Mogu biti česti kod zdravih žena, dok kod muškaraca i kada se jave u većem broju na gornjoj polovini ženskog tijela mogu da ukazuju na oboljenje jetre.

6. Lako nastajanje modrica – ovo može da se desi zbog smanjene sposobnosti jetre da proizvodi faktore zgrušavanja.

7. Crveni dlanovi (palmarni eritem) – otprilike četvrtina ljudi sa cirozom jetre razvija palmarnu eritem, odnosno crvenilo kože na dlanovima.

8. Tamni urin – urin tamnonarandžaste, žute boje, boje kokakole ili braon može da bude znak bolesti jetre. Promjena u nijasni nastaje zbog prevelikog nakupljanja bilirubina jer ga jetra ne razlaže normalno.

9. Otečen stomak – ascites se javlja zato što se tečnost zadržava u stomaku. Noge i zglobovi takođe mogu da postanu otečene zbog zadržavanja tečnosti. (novi.ba)