NIKAKO NE JEDITE OVAKAV KROMPIR: Može biti opasan po zdravlje!

NIKAKO NE JEDITE OVAKAV KROMPIR: Može biti opasan po zdravlje!

Većina ljudi pretpostavlja da je dovoljno samo oljuštiti koru i ukloniti crne tačkice pa dakrompir i dalje bude dobar za jelo.

Da baš i nije tako, tvrde stručnjaci, koji kažu da postoji jedan specifičan znak koji otkriva da krompir nije više dobar za jelo, ali i da može biti opasan za zdravlje.

Prema pisanju “Healthline” portala, zelena boja na krompiru javlja se kada on počne da proizvodi hlorofil, što je prirodan proces. Kada primetite taj pigment, to znači da je krompir počeo i da proizvodi solanin, komponentu koja štiti od štete koju uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi se o toksinu koji se nalazi u krompiru, a ne samo o zelenim tačkama, a ako je reč o većem nivou, on može biti opasan za ljude.

Nivoi solanina su najveći u kori krompira, pa ćete ljuštenjem svakako otkloniti deo toksina (oko 30 odsto), ali nećete rešiti problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko tačno ove komponente treba da bude u krompiru pa da vama bude loše, ali jedna studija je otkrila da 0,6 miligrama po kilogramu težine može dovesti do bolesti.

Posebno je važno da takve krompire držite podalje od dece koja imaju mnogo nižu telesnu masu pa mogu i jače da osete posledice trovanja solaninom. (espreso.co.rs)

Share this content:

You May Have Missed