DA LI HLJEB GOJI AKO SAM NA DIJETI? Nutricionista Maja Astaloš Otkriva Istinu, A Evo Kada Je Autofagija Pogubna

Zdravlje

DA LI HLJEB GOJI AKO SAM NA DIJETI? Nutricionista Maja Astaloš Otkriva Istinu, A Evo Kada Je Autofagija Pogubna

Posljednjih nekoliko decenija vjerovalo se da je hljeb nezdrav i da ga treba izbjegavati u širokom luku, naročito tokom dijeta, ali nutricionistkinja Maja Astaloš specijalno za portal Lepa & Srećna otkriva koji hleb možemo jesti bez griže savjesti, kao i koje sjemeneke su idealne za zdravlje, ali i ko ne smije da se podvrgne autofagiji.

Vjeruje se da hljeb nije zdrav te da ga ne treba jesti, da li je to mit ili istina?

Hljeb je bespotrebno ozloglašen, naravno govorim o integralnom hlebu. Problem je ono što mažemo na hleb, jer smo skolni da stavljamo prazne kalorije ili neke bespotrebne šećere. Veoma je važno i da ne pretjerujemo, jedna kriška uz obrok sasvim je dovoljna, jer u 100 grama hljeba ima samo 70 kalorija i to je sasvim u redu za naš organizam.

U posljednje vrijeme veoma su popularne čia semnke, jesu li one zaista zdrave? Sve semenke su zdrave, nažalost nisu bile popularne do sada. One su izvor dobrih ulja koje daju brojne benefite našem organizmu. Naravno ni u ovom slučaju ne treba da preterujemo, ali bademi, lešnici, čia semenke i sve ostale semenke daju brojne pogodnosti našem organizmu.

Često se govori o autofagiji, načinu ishrane koji mnogi primenjuju kao dijetu, a koja podrazumjeva 16 sati bez hrane?

Autofagija je dobra za mlade i zdrave ljude, ali je opasna na primjer za dijabetičare. Svakako se slažem da tri sata prije spavanja ne treba jesti i da to uvijek treba da budu lagani obroci. Ali često izbjegavanje hrane isto može da bude pogubno za metabolizam i da dovede do insulinske rezistencije koja se pojavljuje u posljednje vrijeme. Ona može i da bude uvod u dijabetes i nažalost neki ljudi se nikada ne vrate u pređašnje stanje. Uvijek govorim važno je imati mjeru, okružiti se pozitivnim ljudima i biti nasmejan. (novi.ba)