Žalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Doktori su mu pronašli OVO u stomaku i ostali u ŠOKU!

Zanimljivosti

Žalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Doktori su mu pronašli OVO u stomaku i ostali u ŠOKU!

Muškarac (61) obratio se hitnoj pomoći žaleći se na vrtoglavicu. Medicinske sestre su izvršile alkotest kako bi proverile da li je on i u kojoj količini konzumirao alkohol. I sasvim očekivano, koncentracija alkohola u krvi tog čoveka bila je neverovatnih 0,37 odsto, ili skoro pet puta veća od dozvoljene granice za vožnju u Teksasu, gde je on živeo.

Postojala je samo jedna zagonetka: čovek je izjavio da tog dana nije popio ni kap alkohola.

– Napio bi se iz vedra neba – u nedelju ujutru nakon što je bio u crkvi, ili zaista, u bilo koje vreme – kaže Barbara Kordel, dekan na medicinskom koledžu Panola Kartagini u Teksasu. Kordel i Džastin Makarti, gastroenterolog iz Laboka, želeli su da shvate šta se zaista dešava.

Tako je tim pretražio čovekove stvari u potrazi za alkoholnim pićem, a zatim ga izolovao u bolničkoj sobi na 24 sata. Tokom celog dana jeo je hranu bogatu ugljenim hidratima, a lekari su mu periodično proveravali alkohol u krvi. U jednom trenutku vrednosti su porasle za 0,12 odsto.

Na kraju, Makarti i Kordel su otkrili uzrok: preobilje pivskog kvasca u njegovim crevima. Njegov crevni trakt se ponašao kao interna pivara. Pacijent je imao infekciju sa bakterijom Saccharomyces cerevisiae. Dakle, kada bi pojeo ili popio gomilu skroba – đevrek, testeninu ili čak sok – kvasac bi fermentisao šećere u etanol i on bi se napio. U suštini, kuvao je pivo u sopstvenom stomaku.

Kordel i Makarti su pre nekoliko meseci objavili slučaj “sindroma auto – pivare” u Međunarodnom časopisu kliničke medicine. Objasnili su da se pivski kvasac nalazi u čitavom nizu namirnica, uključujući hleb.

– Ali ispostavilo se da u retkim slučajevima, kvasac može zaista dugo da se nastanjuje u crevima i može da izazove probleme – kaže doktor Džozef Hajtman, mikrobiolog sa Univerziteta Djuk.

– Istraživači su nedvosmisleno pokazali da Saccharomyces cerevisiae može da raste u crevnom traktu. Ali još uvek je nejasno da li je to povezano sa nekom bolešću – kaže Hajtman. (objektiv.rs)