3 Trika Pomoću Kojih Ćete Najbrže Odlediti Meso: Ovako Neće Izgubiti Hranljive Sastojke

Zanimljivosti

3 Trika Pomoću Kojih Ćete Najbrže Odlediti Meso: Ovako Neće Izgubiti Hranljive Sastojke

Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odlediti u frižideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda. Lako je kada odlučite šta ćete spremati sljedeći dan, jer tada možete da izvadite meso dan prije, ali šta kada vam meso treba odmah? Ukoliko su vam potrebni savjeti i trikovi za brzo odmrzavanje mesa, za vas smo pripremili tri najbrža i najbezbednija.

1. Frižider

Crveno meso i piletinu nikada ne bi trebalo odmrzavati na sobnoj temperaturi – površinski dio će se zagrijati brže od unutrašnjosti i na taj način će podstaći brži razvoj bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, frižider je najsigurnije mjesto za odmrzavanje svih vrsta mesa, uključujući odreske, mleveno meso i piletinu. Stavite meso na tanjir i ostavite ga u donji dio frižidera i sačekajte da se odmrzne.

2. Hladna voda

Meso stavite u kesu, pa u veću posudu i pustite da hladna voda teče oko pola sata, zavisno od veličine komada mesa. Kao i kod otapanja u frižideru, gdje je takođe hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom prije otopiti nego u frižideru.

2. Mikrotalasna

Iako je to najbrži način odleđavanja mesa, ako ne poznajete mikrotalasnu i ne procenite koliko joj je potrebno vremena za jedan komad, rubovi će se skuhati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.

Meso uvijek stavite na tanjir i izvadite iz pakovanja prije odmrzavanja jer i tu važe osnovna pravila korištenja mikrotalasne. Čim ga odmrznete, započnite s kuhanjem. (novi.ba)