Proverite u čemu grešite: Šest razloga zbog kojih može da se javi SVRAB posle tuširanja

Zdravlje

Proverite u čemu grešite: Šest razloga zbog kojih može da se javi SVRAB posle tuširanja

Zbog svoje isušujuće prirode, voda je uobičajeni pokretač osetljivosti kože. Previše kontakta sa vodom ili nepravilno kupanje zapravo može izazvati iritaciju. Pogotovu ako kožu više puta nasapunjate.

Bilo da uživate u dugim kupkama ili brzinskom pranju, tuširanje bi trebalo da nam da onaj osećaj svežine i čistoće. Neretko se nakon njega javlja svrab na koži, koji može pokvariti celo uživanje, ali to nikako ne smete da zanemarite.

Šta uzrokuje svrab kože nakon tuširanja?

Kompromitovana kožna barijera dovodi do suve, nadražene kože koja svrbi. Kada vaša barijera oslabi, vaša koža nije u stanju obavljati svoje dve osnovne funkcije, a to su, da zaustavi isparavanje vode iz kože i sprečiti da alergeni ulaze unutra.

1. Koristite previše agresivna sredstva

Tradicionalni sapuni mogu sadržati sulfate, kao i nadražujuće parabene (konzervanse) i mirise.

– Ubačeni miris je jedan od najčešćih sastojaka koji uzrokuje osetljivost, natečenost, svrab i osip po koži – objašnjava dermatolog Loreta Kiraldo.

2. Voda je prevruća

Vruća voda takođe ima sposobnost uklanjanja prirodnih ulja sa kože, a kada kompromitujete tu uljanu barijeru, vaša koža reaguje.

Osim toga vruća voda brže isparava, što znači da će vaša koža postati još više suva, ako je ne navlažite odmah posle tuširanja.

3. Predugo se tuširate

Takođe treba da znate nešto o dugom tuširanju, pogotovu ako ste skloni dugotrajnim kupkama. Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se koža više isušiti. A ako živite u područiju gde imate tvrdu vodu, tu tek nastaje svrab na koži.

– Tvrda voda može da bude suva, a često izlaganje vaše kože, može pogoršati ta stanja – kaže Loreta.

4. Prečesto se tuširate

To vas može iznenaditi, ali nije mudro tuširati se svaki dan, posebno ako imate suvu kožu. Naravno, to zavisi od vaše okoline i životnim navikama. Dermatolog savetuje, da zimi nije potrebno svakodnevno tuširanje, posebno ako vam je koža suva ili vas svrbi. Ako bez tuša ipak ne možete, tada se nakratko isperite mlakom vodom i preskočite sapun.

5. Koristite nadražujući deterdžent za pranje veša

Za neke je više reč o peškiru nego o samom tuširanju, zavisno od toga koji prašak koristite. Tradicionalna sredstva za pranje mogu da sadrže nadražujuće sastojke.

– Ti sastojci, omekšivači, deterdženti, konzervansi, jaki mirisi, mogu izazvati dermatitis na osetljivoj koži – navodi Loreta.

6. Imate osetljivu kožu

Stručnjaci tvrde da previše kontakata sa vodom ili nepravilno kupanje zapravo može da izazove iritaciju. Naročito ako ste dugo pod vodom, a da je odmah posle toga ne hidrirate kožu kremom ili uljem za telo.

Dakle, ako vaš svrab ne nestane, možda biste trebali da posetite dermatologa koji će vam pomoći da rešite problem. objektiv.rs