BEBA I JA SMO JEDVA PREŽIVELI POROĐAJ, A MUŽ I SVEKRVA SU ME PONIZILI: Ispovest srpske porodilje prikazuje našu SUROVU REALNOST

Ispovijesti

BEBA I JA SMO JEDVA PREŽIVELI POROĐAJ, A MUŽ I SVEKRVA SU ME PONIZILI: Ispovest srpske porodilje prikazuje našu SUROVU REALNOST

Ispovest jedne porodilje, nakon rođenja prvog deteta, izazvala je lavinu reakcija na društvenoj mreži Tviter. Sudeći po komentarima, ona nažalost nije izlovani primer poniženja od strane supruga i šire familije po izlasku iz porodilišta, čemu svedoče i iskustva drugih žena koje su se ispod ove objave javile.

Iskustvo ove žene je na Tviteru podelila korisnica po imenu “Mishomorka”, uz komentar: “Koliko se ovo samo često događa, braćo i sestre”, a ovo je njena ispovest:

“Kad sam se ja porodila, nakon teškog porođaja, gde smo i dete i ja jedva preživeli, nakon što su nas otpustili iz bolnice, dočekala nas je puna kuća muževljeve rodbine. Tu su osim svekrve i svekra bile i tetka, neviste, rođake. Ja, prvorotka, balava i potupuno nepripremljena na situaciju ležala sam sva krvava i držala novorođenog sina na sisi, pokušavajući sa užasnim šavom nakon epiziotomije da se namestim i nahranim ga, iako nije imao refleks za sisanje. Ja sam pokušavala, a oči su buljile u moju krvavu spavaćicu, modre ruke od infuzija, moje grudi, moje dete. Posle sam čula od nekog da je neko od prisutnih rekao da mi je kuća tom prilikom bila prljava. I sada sam ljuta na sebe samu kad se setim toga i žalim što ih sve tada nisam poslala u tri PM”, pisalo je u objavi na Tviteru.

Ispod objave su krenuli da se nižu komentari žena koje su isto ili slično doživele, a prenosimo samo neke od njih:

“Možda i nisu glupost oni običaji da se ne dolazi u goste prvih 40 dana osim majke, sestre, brata, najbližih, koji dolaze da pomognu”, “Događaće se dokle god se muževi tretiraju kao deca bez ikakvih obaveza u kući. Kada gospoda supružici počnu da ravnopravno učestvuju u roditeljstvu i kućnim poslovima i kad nauče da cene suprugu i činjenicu da im je rodila dete, svega ovoga neće biti. Do tada…”.

Bilo je i onih ekstremnih primera koje su ljudi čuli, a onda putem mreža tuđa iskustva podelili sa pratiocima.

“Nailazila sam na ispovesti žena koje su se iz porodilišta vraćale u punu kuću i gde se od njih očekivalo da se odmah late posla, da posluže goste i skuvaju ručak. A tek priča da se porodilja vratila u bolnicu pokidanih konaca jer je mladoženja odmah hteo seks”.

Srećom, mogla se probrati i nekolicina onih koji znaju kako se funkcioniše u zajednici i braku i koliko je vana međusobna potpora i podrška, pogotovu nakon porođaja.

“Vrlo često, ali to ima veze sa tim sa kime pravite decu i u kakvu kuću se udajete. Meni je muž bio najveća podrška posle porđaja i vodio je računa o meni i bebi i pored toga što sam super podnela carski rez. Svekar i svekrva takođe. Dever se plašio bebe, ali je pomagao.”

Neki su oštro iskritikovali muža porodilje iz prvobitnog tvita jer se nije udostojio da je dočeka u čistoj i sređenoj kući. (Kurir.rs)