KARDIOLOG OBJAŠNJAVA KAKO DA ZNATE DA VAM JE ŽIVOT U OPASNOSTI: Ovu Bol NE IGNORIŠITE!

Zdravlje

KARDIOLOG OBJAŠNJAVA KAKO DA ZNATE DA VAM JE ŽIVOT U OPASNOSTI: Ovu Bol NE IGNORIŠITE!

Čak i lagani dodiri mišića koji podržavaju kičmeni stub ili međurebarnih čine bol nepodnošljivim Bol u gr*dnom košu simptom je brojnih bolesti, kako organa gr*dnog koša, tako i bolesti nekih drugih organskih sistema.

Uzrok bola u gr*dima mogu biti bolesti srca, velikih krvnih sudova, bolesti pluća, plućne maramice, bolesti dojke, bolesti organa za varenje, ali i mišićno-koštanog sistema, bolesti krvi, u prvom redu malokrvnosti, i neka psihijatrijska stanja.

Najčešće su simptomi povezani sa neuralgijom – oštećenjem perifernih nerava.

Po rečima lekara, interkostalna (međurebarna) neuralgija najčešće počinje u predelu leđa i poput pojasa se širi ka prednjem zidu grudnog koša. Obično je prisutan stalni, tupi bol, sa povremenim napadima jakog, sevajućeg bola. Ovi neprijatni simptomi mogu da budu konstantni i se pojavljuju sporadično, u “napadima”. Bol se pogoršava kada pokušate da udahnete ili izdahnete.

Ruski kardiolog Anatolij Fedorov je objasnio i da bol može da se proširi na ruku, vrat, donji deo leđa ili rame. U području gde se nalazi zahvaćeni nerv, često se primećuje da je koža bleđe boje i obilno je taj deo utrnuo. Doktor je naglasio da čak i lagani dodiri mišića koji podržavaju kičmeni stub ili međurebarnih čine bol nepodnošljivim.

Neuralgija se, kako je primetio kardiolog, često meša sa srčanim udarom. kod bolesti srca bol se javlja iza gr*dne kosti ili blago ulevo. On se spušta u levu ruku, u vrat, ispod lopatice, često u donju vilicu. Međutim, u većini slučajeva, pacijent ne može tačno da odredi odakle bol dolazi i koji deo je najugroženiji…

Bol je praćen ubrzanim lupanjem srca, kratkim dahom, hladnim znojem, bledom kožom. Ovi simptomi ne nestaju kada je osoba u mirovanju, što je suštinska razlika između bolesti srca i interkostalne neuralgije.

“Neprijatne senzacije izazvane, na primer, srčanim udarom, mogu da traju i do 10-15 minuta i ne ublažavaju se lekovima. Ako je bol povezan sa anginom pektoris, napad traje oko pet minuta i nestaje pri uzimanju nitroglicerina ili sam po sebi”, kaže kardiolog.

Kod srčanog udara, prema Fedorovu, nitroglicerin i njemu slični lekovi umnogome pomažu pacijentu. Kod neuralgije ovi lekovi su beskorisni. (espreso.co.rs)