KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE U BAŠTI ZA ZIMU: Osnovni savjeti za obradu zemljišta u jesen

Zanimljivosti

KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE U BAŠTI ZA ZIMU: Osnovni savjeti za obradu zemljišta u jesen

Kvalitetna jesenja priprema, dobar je preduslov za proljetno cvjetanje. Veoma je bitno kako ćete pripremiti vašu baštu za dugi zimski san.

Adekvatnom plodosmenom čuvate mikrobe u zemljištu koji će biti aktivni tokom čitave zime, a koji će u proljeće ubrzati rast novih biljaka. Ideja je da biljke koje će ostati u bašti, posadite sredinom septembra (mahunarke), a druge vrste 4 nedelje prije prvog mraza.

Sljedeću kulturu možete saditi i dok su prethodne biljke još uvijek u bašti. Jedne će uvenuti dok druge niču. Biljke koje su idealne za plodosmenu su mahunarke i strna žita. Adekvatnom plodosmenom štitite zemljište od erozije, i tako čuvate dragocjen površinski sloj zemljišta.

Nakon što su vaše biljke u jesen prestale da rađaju, dolazi na red da se bašta očisti a stabljike počupaju. Preporučljivo je da se dio stabala i zelene materije iskoriste za zimsko malčiranje. Naime zelenu materiju koja vam nije potrebna treba usitniti i posuti po zemljištu. Višak je takođe idealan za kompostište.

Ovakvim „pokrivanjem“ zemljišta čuvate površinski sloj od oštre zime, i dozvoljavate da se mikrobi iz zemljišta hrane organskom materijom a razgradnja materije oplemenjuje vaše zemljište.

Takođe se preporučuje da određene biljke ne čupate u jesen, kao što su kupus, karfiol, kelj, prokelj i brokoli. Naime par ovih biljaka treba ostaviti tokom zime, i čupati u rano proleće jer tada ove biljke luče određena jedinjenja koje mogu da spriječe pojedine vrste štetočina. (novi.ba)