PILA JE NAPITAK OD SUHIH ŠLJIVA SVAKO JUTRO NA PRAZAN ŽELUDAC: Niko nije mogao da zna da će se OVO DESITI

Zdravlje

PILA JE NAPITAK OD SUHIH ŠLJIVA SVAKO JUTRO NA PRAZAN ŽELUDAC: Niko nije mogao da zna da će se OVO DESITI

Ukoliko nemate vremena da doručkujete, kao zamjenu vam preporučujemo ovaj idealan napitak od suhih šljiva. Ne samo da će vas zasititi, nego uz pomoć njega možete i smršati.

U nastavku pogledajte kako.

Recept:

Šest suhih šljiva svaku veče prelijte sa 100 ml prokuhane vode, poklopite i ostavite deset minuta da odstoje. Za to vrijeme u činiju ulijevajte dvije supene kašike zobenih pahuljica, kašiku mlevenog lanenog sjemena i isto toliko kakaa.

Prelijte s 300 ml kefira i dobro izmešajte. Šljive sitno iseckajte i dodajte u prethodnu smesu, a potom mešavinu stavite u hladnjak preko noći i ujutro popijte na prazan želudac. Mjesec dana nakon konzumiranja ovog napitka, izgubićete tri do pet kilograma i to prvo oko struka. Ne samo da ćete smršati nego će vam i ten biti ljepši, a kosa i nokti jači

Suhe šljive sadrže uglavnom iste vitamine i minerale, kao i svježe. Međutim, mnoge studije se fokusiraju na suhe šljive kada žele da potvrde pozitivne efekte konzumiranja voća, a ovo su neke od potencijalnih zdravstvenih koristi od konzumacije suhih šljiva podržanih istraživanjem:

Poboljšanje zdravlja gastrointestinalnog trakta

Suhe šljive su dobar izvor i nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju redovnog pražnjenja crijeva, dok rastvorljiva vlakna pomažu da umjereno varenje i apsorbuju hranljive materije iz hrane. Suhe šljive također sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, što može povećati učestalost stolice. Konzumiranje porcije ili dvije suhe šljive može nam pomoći da održimo zdravlje gastrointestinalnog trakta kroz redovno pražnjenje crijeva.

Podrška zdravlju kostiju

Prema kliničkim studijama, antioksidansi i antiinflamatorna svojstva suvih šljiva mogu pomoći u spriječavanju gubitka kostiju i pomoći u održavanju zdrave gustine i formiranja kostiju. Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju. novi.ba