Vlasnik firme iz BiH odveo radnike na besplatan zajednički odmor: “Bez njih smo niko i ništa”

Region

Vlasnik firme iz BiH odveo radnike na besplatan zajednički odmor: “Bez njih smo niko i ništa”

Anel Kunić iz Bugojna nesvakidašnjim potezom privukao je pažnju javnosti. Naime, ovaj mladi poslodavac i biznismen odveo je svoje radnike na zajednički odmor, o trošku firme. Sa istog poručuje: “Poslodavci su niko i ništa bez svojih zaposlenih”.

U cilju da zadrži svoje radnike, ali i da ih nagradi za dobro obavljen posao, 35-godišnji Anel Kunić odveo je svoje zaposlene na zajednički odmor u Egipat. Safari, vodeni parkovi, večera samo su dio onoga u čemu su uživali, a sve sa istim i zajedničkim ciljem.

“Ja nikada ne kažem da su to moji radnici, već da su to moji momci.

Mi se tako poštujemo, djelujemo kao jedna porodica, kod nas nema vlasnik- direktor-radnik, ja sam uvijek prvi na terenu sa svojim ljudima. Nikada ne bih poslao svoje radnike tamo gdje ja ne bih otišao”, rekao je Anel. Da se može sa osmijehom doći na posao, primjer je Anelova firma.

Druženja i izvan posla, njihova su svakodnevnica.

“Mi se družimo, pravimo roštilj zajedno sa našim ženama. Kada nam dođe neko nov, moraju svi momci da se slože, pa tek ga onda zapošljavamo”, kaže Anel.

Problem odlaska stanovništa iz BiH i nedostatka radne snage, leži upravo u odnosu prema radnicima, tvrdi Anel. Kako ističe, poslodavci su niko i ništa bez svojih radniika.

“Znači, moramo mi kao vlasnici kompanija da na prvo mesto stavimo naše radnike, bez njih smo ništa. Mogu ja da imam 100 vozila, 100 kamiona i 5 poslovnica, ali ako nema radnika da tu rade, džaba nam”, istakao je Anel.

Anel je i motiv mladim ljudima i svima koji žele pokrenuti svoj biznis, a nemaju hrabrosi. 98-godine je počeo sa polovnim kompijuterom, koji su mu roditelji otplaćivali na rate. Danas se nada da će na njegovom primjeru svi direktori uvidjeti kako se treba ponašati prema zaposlenima.

Ranije je i jedna biznismen iz Mostara napravio isti gest za svoje radnike s kojima je odmarao u Turskoj.  N1