(AUDIO) Signali zemljotresa: Naučnici snimili strašne zvukove pokrenute lave na Islandu

Region

(AUDIO) Signali zemljotresa: Naučnici snimili strašne zvukove pokrenute lave na Islandu

Geološka pozicija Islanda je trenutno posebno neraspoložena. Dok se vulkan Fagradalsfjall priprema za predstojeću erupciju, stotine zemljotresa potresaju poluotok Reykjanes svakog dana. Zahvaljujući aplikaciji Earthtunes Univerziteta Northwestern, sada je moguće čuti škripu i zveket dubokih seizmičkih sila koje trenutno djeluju ispod tog otoka.

Najnovija kolekcija “zvukova” snimljena je prošle sedmice, početkom novembra 2023. godine, a snimila je stanica Global Seismographic Network, koja se nalazi sjeverno-sjeveroistočno od glavnog grada Reykjavíka Ova seizmička aktivnost se obično ne može čuti samo ušima, stoga istraživači transformišu seizmičke frekvencije u zvučne visine koje mogu biti dostupne nama.

“Ono što čujete su 24 sata seizmičkih podataka – ispunjeni signalima zemljotresa. Ogromna većina ovih potresa povezana je s prodorom magme u koru područja Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavik na poluotoku Reykjanes”, rekla je Suzan van der Lee, seizmologinja sa Univerziteta Northwestern.

“Seizmički podaci se ne čuju; njihove frekvencije su preniske. Dakle, podaci od 24 sata su komprimirani u približno 1,5 minuta audio podataka. Možete čuti nevjerovatan intenzitet potresa koji se desio tokom noći s prošlog petka na subotu, a povezan je sa novom intruzijom magme u područje kore”, dodala je.

Island vrvi od vulkanske i seizmičke aktivnosti jer se nalazi na Srednjoatlantskom grebenu, gdje se sjevernoamerička i euroazijska ploča povlače, omogućavajući magmi da se podigne iz plašta. Takođe se nalazi na vrhu žarišta gdje je magma posebno blizu površine.

 

Stvari su trenutno posebno intenzivne. 12. novembra bilo je 1.000 potresa na poluotoku Reykjanes i mnogi sumnjaju da je vulkanska erupcija Fagradalsfjalla neizbježna. Rizik je toliko visok da su islandske vlasti iskopale ribarski grad Grindavík nakon što su se duž njegovih puteva formirale ogromne pukotine.

“Aktivnost je strašna, uzbudljiva i zastrašujuća”, primijetila je van der Lee.

Nakon stoljeća tišine, erupcije na poluotoku Reykjanes ponovo su počele 2021. godine, započevši novu eru intenzivne seizmičke aktivnosti. Čini se vjerovatnim da se jugozapadno poluostrvo Islanda sada suočava sa decenijama vulkanske nestabilnosti.

“Ovaj nivo opasnosti je bez presedana za ovo područje Islanda, ali ne i za Island u cjelini. Dok većina islandskih vulkana izbija daleko od gradova i druge infrastrukture, Islanđani dijele strašno sjećanje na erupciju prije 50 godina na otoku Vestmannaeyjar, tokom koje je lava prekrila dio grada tog ostrva, Heimaey”, objasnila je van der Lee.

“Stanovnici su se osjećali vrlo ranjivo, kao što se sada osjećaju evakuirani stanovnici Grindavik-a. Za nekoliko dana ili sedmica možda više neće imati svoje poslove, domove i većinu imovine, dok će i dalje morati da prehranjuju svoje porodice i plaćaju hipoteke. Međutim, dijelom kao rezultat te erupcije na Vestmannaeyjar, Islanđani su dobro pripremljeni za trenutnu situaciju u području Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavík”, dodala je. N1