Doktori otkrili šta je najgore šta možemo napraviti tijelu: Upozorili smo vas…

Zdravlje

Doktori otkrili šta je najgore šta možemo napraviti tijelu: Upozorili smo vas…

Nakon godina provedenih u zdravstvenoj industriji, medicinski djelatnici na Redditu zamoljeni su da daju odgovor na pitanje: Koja je najgora stvar koju možemo napraviti tijelu? Neki su rekli da je to pijenje alkohola, ali najviše njih tvrdi da ne postoji ništa toliko nezdravo kao pušenje cigareta. Neki su istaknuli neliječenje hroničnih stanja poput hipertenzije i dijabetesa, kao i ignoriranje znakova upozorenja na temeljne bolesti.

Ne raditi ništa

“Stagniranje će vas doslovno ubiti. Krećite se. Hodajte. Savijte koljena. Istegnite se”, napisao je jedan doktor.

Sjedilački način života može uzrokovati probleme s probavom, lošu cirkulaciju, loše mentalno zdravlje i gubitak koštane mase.

Pijenje alkohola

“Dugotrajna konzumacija alkohola može uzrokovati cirozu i konačno zatajenje jetre, što je jedna od najgorih smrti koje mogu zamisliti”, poručio je drugi doktor.

Ignoriranje znakova da nešto nije u redu

Nekoliko doktora ističe da nikad ne smijemo ignorirati jasne znakove da nešto nije u redu. To može biti čudna bol u trbuhu, bilo koja vrsta boli koju ranije nismo osjetili ili bol koja se s vremenom pojačava.

Pušenje

Pušenje je krivac za najveći broj smrti koje se mogu spriječiti. Jedan je stomatolog napisao: “Pušenje dovodi do lošeg oralnog zdravlja i raka usne šupljine. Loše oralno zdravlje može dovesti do infekcija krvi, endokarditisa, kardiovaskularnih bolesti, upale pluća, komplikacija u trudnoći. Rak pluća je najmanja briga.”

Neliječenje hroničnih bolesti

Nekoliko doktora i medicinskih sestara reklo je da neliječenje hroničnih stanja, poput dijabetesa, hipertenzije i visokog holesterola, može uzrokovati kobne komplikacije.

Stalni kontakt s kancerogenim tvarima

Kancerogene tvari direktno mijenjaju DNA ili dovode do promjene DNA. Kancerogene aktivnosti uključuju sunčanje, korištenje izbjeljivača i osvježivača zraka, jedenje zagorene hrane, udisanje plijesni, azbesta i još mnogo toga. Sve su to stvari kojih se treba kloniti, poručuju doktori.

“Upozorili smo vas, nemojte reći da nismo”, zaključili su. Izvor: N1