NAJPLODNIJA ŽENA NA SVETU ima 38-oro DECE i samo 37 godina: “KAD SAM IMALA 12 GODINA, maćeha mi je dala VEČERU SA MRVLJENIM STAKLOM, preživela sam!

Region

NAJPLODNIJA ŽENA NA SVETU ima 38-oro DECE i samo 37 godina: “KAD SAM IMALA 12 GODINA, maćeha mi je dala VEČERU SA MRVLJENIM STAKLOM, preživela sam!

U seocetu u Ugandi po imenu Kabimbiri živi žena sa nadimkom Nalongo Muzaala Bana. Pravo ime joj je Mariam Nabatanzi, a Nalongo Muzaala Bana je nadimak koji su joj meštani nadenuli jer je toliko plodna. Mariam, naime, ima 37 godina i 38 dece. Sve osim poslednjeg rodila je kod kuće. Među svom tom decom, ima šest pari blizanaca, četiri trojke, tri četvorke. Ima deset devojčica i 28 dečaka. Najstariji ima 23 godine, dok najmlađi ima četiri meseca.

Mariam se udala sa 12 godina, i to neposredno nakon što je umalo izbegla smrt. Njena maćeha bila je okrutna prema Mariam i njenoj braći i sestrama i jednom prilikom umešala im je umrvljeno staklo u hranu u nameri da ih pobije. Od sve dece, samo je Mariam preživela, dok su ostali umrli na licu mesta. Udala se 1993. godine, za čoveka koji je tada imao 40 godina.

– Nisam ni znala da se udajem. Ljudi su odjednom počeli da dolaze kod nas i donose poklone. Kad su krenuli da izlaze, mislila sam da ih ja ispraćam iz kuće. Zapravo, tada me je tetka predala tom čoveku – priča medijima Mariam.

Devojčica se, prirodno, teško snalazila u novoj ulozi supruge.

– Moj suprug imao je više žena i mnogo dece iz bivših brakova. Ja sam morala da vodim računa o svoj toj deci jer im majke nisu bile tu. Bio je nasilan i često me je tukao – priseća se.

Mariamin svekar dao im je komad zemlje i tako su podigli svoju kuću i planirali porodicu. Planirali su šestoro dece.

Tako je 1994. godine, kad je imala 13 godina, Mariam rodila blizance. Dve godine kasnije, rodila je trojke, a nešto posle godinu dana četvorke. Nije se tome čudila jer je takva situacija bila i kod nje kući.

– Moj otac imao 45 dece sa različitim ženama, i mnogo njih su blizanci, trojke ili četvorke – kaže ona.

I zaista, ginekolog Čarls Kigundu, kaže da Mariam ima genetsku predispoziciju za hiperovulaciju, što znači da može da proizvodi više jajnih ćelija u jednom ciklusu. Posle šestog porođaja je Mariam imala 18 dece i želela je da prestane, pa je otišla kod ginekologa. Tamo joj je rečeno da ne može da prestane da rađa jer bi je to ubilo.

– Sve te neoplođene jajne ćelije koje se samo proizvode predstavljaju pretnju ne samo za reproduktivni sistem, već i za život žene – tvrdi dr Ahmed Kikomeko.

 

– Savetovali su mi da nastavim da se porađam, jer ću u suprotnom umreti. Probala sam da koristim intrauterino sredstvo za kontracepciju, ali od nje mi je stalno bilo muka i povraćala sam. Čak sam zbog nje pala i u komu na mesec dana – kaže Mariam koja je do 23. godine imala 25 dece.

Opet je pokušala da u bolnici nađe neki način da prestane sa trudnoćama. Opet je čula isto.

– Samo poslednjeg sina rodila sam u bolnici, carskim rezom. Moralo je tako jer sam bila previše slaba od pokušaja da koristim kontracepciju. Zamolila sam doktora da uradi nešto jer ne mogu više da rađam i rekao mi je da mi je “rasekao matericu iznutra”.

Dr Kigundu kaže da je Mariam verovatno na kraju podvrgnuta ligaciji tubula, odnosno blokirani su joj jajovodi. Inače, Mariam je u 25 godina braka proživela samo poniženja i mučenja.

– Često je pijan, stalno me tuče. Ne vodi računa o porodici i nemamo ni za najosnovnije. Deca jedva i da znaju ko im je otac, nikad nije tu. On samo nazove telefonom i izdiktira ime za sledeće dete – kaže ova žena, a njen najstariji sin, Čarls Musisi (23), potvrđuje da je odrastao uz majku.

– Mogu da vam potvrdim da moji najmlađi braća i sestre ni ne znaju kako nam otac izgleda. Ja sam ga poslednji put video kad sam imao 13 godina, i to samo na jednu noć – kaže mladić.

Mariam kaže da tako živi već dugo. Muž se, kaže, nenajavljeno posle meseci odsustva ušunja u kuću kasno noću i ode rano ujutro.

– Trpim ta poniženja jer mi je tetka rekla da moram da ostanem u braku šta god da se dešava i da samo gledam decu. Rekla mi je i da ne smem da imam decu sa drugim muškarcem ili da se preudam – objašnjava ova žena koja jedva krpi kraj sa krajem. Ona nema ni veliki vrt niti zemlju gde bi uzgajala voće i povrće ili držala stoku. Zato joj je ishrana dece veliki trošak.

– Sve kupujem iz svog džepa. Svakog dana mi treba 10 kilograma brašna, 4kg šećera i tri sapuna. Bog je ipak dobar i veliki jer zaista se nikad nije desio dan da moja deca nisu imala makar jedan obrok – kaže ona, a novac zarađuje prodajom lekovitih trava i mešavina po kojima je poznata. Pored toga, povremeno radi kao frizerka, dekoraterka na slavljima i uređuje neveste.

– Ne bežim od posla. Ne sažaljevam sebe jer znam da su moja deca božji dar i da moram da dam sve od sebe da ih izvedem na pravi put – zaključuje ona.

Mariam objašnjava i da se u njenom svetu žena poštuje prema onome kako se snalazi u vođenju porodice, i da joj čast nalaže da bez obzira na okolnosti njenog braka, izdrži do kraja.

– Nema lakog braka. Žene treba da budu strpljive i da znaju da vreme leči sve. Nikad ne smete da zaboravite na svoje obaveze i odgovornosti, moje su to da se pobrinem za svoju decu i to radim sa radošću – zaključuje Mariam. (Izvor: zena.blic.rs)