SEMIR JAHIĆ: Prekinuo sam s djevojkom u Njemačkoj pa shvatio da je moj život u BiH

Showbizz

SEMIR JAHIĆ: Prekinuo sam s djevojkom u Njemačkoj pa shvatio da je moj život u BiH

Semir Jahić, bh. pjevač mlađe generacije, osvaja srca ljubitelja narodne muzike gdje god da se pojavi. Tako je bilo i na njegovom nastupu u Francuskoj gdje je oduševio više stotina posjetilaca. Prije nastupa, poslije nastupa, kada ujutro ustane, a ponekad i prije spavanja, Semir traži uvijek da popije kafu. Kako smo primijetili veliki je ljubitelj crnog napitka, ali nije konzument cigareta.

-Ne mogu da kažem da sam aktivni pušač, ali ponekad zapalim. Imao sam period gdje sam bio aktivni pušač, ali mi počelo smetati disanju, pjevanju, pa sam dosta umanjio. Za sebe mogu da kažem da nemam nekih poroka, bez alkohola, cigareta. Možda samo nekad, ali rijetko zbog treme, ali već odavno nemam tremu, tako da za sebe mogu da kažem da sam pristojan muškarac.

U posljednje vrijeme nisi baš mnogo medijski zastupljen, dok te na javnim nastupima ima?

-Obzirom da sam tokom ove godine zaista mnogo radio, išao sa nastupa na nastup, nekako nisam imao vremena, a vjeruj mi ni volje da radim na traženju novih pjesama, a kada nemaš neku novu pjesmu medijima nisi toliko ni interesantan, ako nemaš neki baš sočan trač ili aferu. A, ja sam daleko i od jednog i od drugog. Ali, u posljednje vrijeme u kontaktu sam s Dejanom Kostićem, koji mi je već radio jednu pjesmu, pa možda ubrzo uđem u studio. Također mi se javio drug i prijatelj Aleksandar Stojnev i sa njim bih trebao neke covere da radim. Siguran sam da će od januara ili februara biti nešto sasvim novo. Inače ja sam osoba koja je po prirodi povučena, ne volim da radim neke scene, da bi bio u interesantan medijima. Borim se i predstavljam se samo dobrom pjesmom.

Živiš život u Srebreniku, zašto nisi u Beogradu?

-Istina je da su sva dešavanja u Beogradu, ali najviše volim kafu u Srebreniku popiti. Od Srebrenika do Beograda nije daleko, tako ako imam nekih obaveza u metropoli Srbije onda sam za par sati tu. Tačno je da su sva estradna glavna dešavanja u Beogradu, ja volim taj grad, ali nekako srce me veže za moj Srebrenik.

Srebrenik je postao rasadnik dobrih i kvalitetenih pjevača. Da li je tako oduvijek bilo?

-Sjećam se kada su me moji dobri prijatelji prijavili da se takmičim kao mali dječačić na nekom takmičenju pjevača amatera u Domu kulture u Srebreniku. Ja sam po prirodi bio jako stidljiv, ali oni su znali da dobro pjevam i prijavili me. Tada nas nije bilo mnogo, možda nekih desetak koji smo dobro pjevali. Ja sam poslije preselio za Njemačku i znao sam ko dobro pjeva i to je to. Kada su takmičenja krenula 2014. prvi je bio Mirza Selimović, 2015. prijavim se i ja, e onda su krenuli neki novi klinci iz Srebrenika da se prijavljuju i tek tada je BiH i region vidjeli koliko Srebrenik ima dobrih, ali baš dobrih pjevača.

Kako te tvoji sugrađani doživljavaju?

-Ja sam stalno u gradu. Imam taj neki svoj dnevni ritual s prijateljima. Obzirom da živim u Centru 2, spustim se onda u sami centar grada, ispijamo kafu, ponašam se sasvim normalno. Doživljavaju me kao svog sugrađanina.

Kada si tačno otišao za Njemačku i zbog čega si je napustio?

-Bilo je to 2008. godine, pa sam se onda 2015. prijavio za Zvezde Granda, pa sam opet otišao u Njemačku i onda sam se definitivno 2018. vratio u Srebrenik. Iskreno život u Njemačkoj nisam nikada nešto posebno volio. Nisam volio taj zategnuti sistem. Jedno vrijeme u toj zemlji sam živio sa djevojkom, onda smo prekinuli, a ja sam shvatio da je moj život u BiH.

Da li bi oženio pjevačicu?

-Da, ako se pokaže da je to prava i istinska ljubav. Mnogi možda misle da nema ljubavi između dva estradna radnika, ali vjerujte mi da ima, ako nema nekih stega, ograničenja, ako postoji međusobno povjerenje, onda i braka pjevača i pjevačice može da uspije.

Da li ti je namjerno ili nenamjerno izmakla neka pjesma, bila ti ponuđena, ali si je odbio?

-Da ima naravno. Sjećam se da sam dobio pjesmu od Saše Matića preko menadžera i ja je odbijem. Jednostavno nisam se pronašao u njoj. Riječ je o pjesmi „Imam samo jednu želju“ koju je onda snimio Gile i danas ima milionske preglede. Jednostavno pjesma nije bila stilski mom narodnjačkom trileru podešena. Ali, i da sam je snimio, vjerovatno je ne bi donio onako kako je Gile otpjevao. Na kraju se pokazalo da je pjesma kao skrojena za njega.

Semir Jahić će Novu godinu pjevati u njemačkom gradu Biblingenu, u blizini Štutgarta. (exspress.ba)