Vanja jeo smokve i pao u komu…

Region

Vanja jeo smokve i pao u komu…

Porodici Gudac cijeli život se srušio kada je suprug Vanja (43) pao u komu nakon što je pojeo smokvu koja mu je zapela u grlu, zbog čega mu je mozak ostao bez kiseonika. Samo par sati nakon što je zaprimljen u bolnicu, osoblje ga je pronašlo na podu toaleta.

“Prvih 15 dana njegovog stanja u toj komi je bilo prestrašno. Stalno su nam doktori govorili da neće preživjeti, ali nakon toga su pitali kada ćemo ga ga uzeti kući. Kao da je komad namještaja”, kazala je njegova majka za Dnevnik Nove TV.

“Svakodnevno odlazim do njega, puštam mu pjesme, pozdrave i želje za brzi oporavak koje dobijem od nepoznatih ljudi. Najveća mi je nagrada treptaj i stisak ruke. Institucije su od Vanje digle ruke, ja ne želim. Htjela bih zamoliti sve koji su pri volji, koji su čuli Vanjinu priču da nam, ako mogu, slobodno pošalju poruku. Može to biti čitanje priče, može to biti samo pozdrav. Vanja odlično reaguje na to, a to je sve što mu mi sada možemo pružiti”, ispričala je Tatjana Popović Naglić.

Ovu situaciju komementarisala je Marina Raguž, neurohirurg KB-a Dubrava koja je potvrdila da takve poruke mogu stimulisati mozak pacijenata, a u Hrvatskoj ima slučajeva sličnih Vanjinom.

“Nažalost, postoji nekoliko bizarnih slučajeva, a najbizarniji su se dogodili kod djece. Imali smo kandidata kojeg smo razmatrali za dubukomozgovnu stimulaciju – to je bilo dijete koje se ugušilo pikulom. Imamo pacijenta, isto se radi o djetetu, koje je duvalo balon i ugušilo se”, kazala je, dodajući kako su ovom metodom do sada probudili oko 30 odsto ispitanika, ali da bi se postao, pacijent mora zadovoljiti određene uslove.

“Oni nisu palijativni, nisu onkološki i nisu poslijeoperativni. Tako da zapravo ovaj problem nije adekvatno riješen. Bilo bi dobro osnovati jedan veliki neurorehabilitacioni centar koji će takvim pacijentima omogućiti adekvatnu njegu i u kojima će se moći provoditi eksperimentalne metode liječenja”, poručila je. titox.net